Besparen met printen: zo doe je dat!

Een printer is voor velen een echte must-have; maar het printen kan ook best hoog in de kosten lopen. Gelukkig zijn er een aantal handige, praktische manieren waardoor je flink kunt besparen op de printkosten. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet!

1. Slim je cartridges bestellen

De meest bekende kosten aan het printen zijn de nieuwe cartridges. Zeker de kleurencartridges lijken soms ongelooflijk duur te zijn. Hoewel print merken adviseren om altijd cartridges van hun eigen merk aan te schaffen, is dit helemaal niet nodig. Je kunt online ook allerlei goedkope huismerk inktpatronen vinden die je evenveel kwaliteit opleveren en een stuk minder duur zijn. Door altijd met huismerk cartridges te printen kun je wel een paar tientjes per maand besparen!

2. Print met goedkopere lettertypen

Er zijn maar genoeg lettertypen waar je uit kunt kiezen, maar wist je ook dat sommige lettertypen duurder zijn om te printen? Probeer juist met de ‘standaard’ lettertypen zoals Calibri, Arial en Verdana te printen: deze zijn een stuk goedkoper en vragen om minder inkt. Wil je het nog duurzamer aanpakken? Download dan een paar eco-fonts; fonts die speciaal ontwikkeld zijn om voor minder printkosten te zorgen.

3. Pas de standaardinstellingen aan

Veel printers staan nog niet op de juiste manier ingesteld en verbruiken hierdoor meer inkt dan nodig. Door de standaardinstellingen van de printer aan te passen kun je ervoor zorgen dat er duurzaam (en dus goedkoper) geprint wordt. Pas de standaardinstellingen bijvoorbeeld aan naar ‘zwart-wit’ printen in plaats van ‘kleuren’, en naar ‘dubbelzijdig’ printen in plaats van ‘enkelzijdig’. Dit kan je al snel een paar euro per maand op de kosten schelen.

4. Maak eerst een proefdruk

Moet er toch een belangrijk document in kleur geprint worden? Maak dan eerst een proefdruk in grijswaarden. Zo kun je kijken of alles op de juiste plek staat en op de juiste manier geprint wordt, zonder dure kleureninkt te verspillen.

5. Sla op als PDF

Hoewel er vaak geprint wordt vanuit een Microsoft Office document, kan dit leiden tot verspringingen op de pagina en dus op het document. Wanneer je jouw documenten voor het printen eerst in PDF opslaat, weet je zeker dat het op de juiste manier uit de printer komt.

6. Gebruik een code

Maken er veel mensen gebruik van een printer? Zorg dan dat ze een code in moeten voeren. Op deze manier geven ze de printopdracht door en moeten ze fysiek daadwerkelijk naar de printer om de code in te voeren om de printopdracht uit te kunnen voeren. Zo voorkom je printjes die uiteindelijk niet nodig bleken te zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *