dividend

Dividend is de winstuitkering op een aandeel

Als je aandelen hebt in een bedrijf, dan kan het zijn dat er dividend wordt uitgekeerd. Een deel van het geld of van de winst van het bedrijf wordt dan aan de aandeelhouders gegeven.

Kijk je naar aandelen met dividend, dan is het van belang om van een aantal begrippen op de hoogte te zijn: we bespreken o.a. dividendbelasting, payout ratio, ex-dividend en stock dividend.

Dividend

Dividend is de winstdeling op een aandeel. Als een bedrijf winst maakt, kan het kiezen om een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Hiervoor hoef je niet eens een groot aantal aandelen te hebben: ook met één aandeel krijg je al dividend. Het is een soort beloning voor het feit dat jij geld in het bedrijf hebt geinvesteerd, door aandelen te kopen.


Uitkering

Het dividend wordt periodiek uitgekeerd, meestal per jaar.

Het geld wordt dan gestort op jouw betaalrekening, kort na de datum waarop het dividend uitgekeerd wordt. Heb je bijvoorbeeld 1000 aandelen die elk 50 cent dividend uitkeren, dan ontvang je 500 euro dividend.

Maar er zijn ook bedrijven die bijvoorbeeld maandelijks dividend uitkeren. De hoogte van het dividend kan variëren van een paar cent (of zelfs helemaal niks als er verlies gemaakt is) tot enkele euro’s op een aandeel.


Het dividend kan worden uitgekeerd als een vast bedrag (bijv. 0,50 cent) of als een percentage van de netto winst van het bedrijf (bijv. 0.0005 promille van de winst, dit levert bij winst van 1 miljoen euro van het bedrijf ook 0,50 cent dividend per aandeel op).

Belasting

Over de uitkering van het dividend moet doorgaans ook belasting worden betaalt. Deze vorm van belasting heet dividendbelasting, en het bedraagt in Nederland 15% van de uitkering. Voor in België wonenden heet deze belasting roerende voorheffing, en bedraagt aldaar 25%.

Stock dividend

Het is ook mogelijk dat het dividend niet in geld maar in aandelen wordt uitbetaald. Dit heet stockdividend. Ook kun je soms zelf de keuze krijgen, of je je dividend uitbetaald wilt hebben als cash op je bankrekening, of in nieuwe aandelen van het bedrijf. Je koop dan als het ware dan meteen weer nieuwe aandelen van je dividend.

Payout-ratio

De uitbetaling van dividend kan zowel met een vast bedrag als met een percentage van de winst gebeuren. De verhouding tussen de winst van het bedrijf en het bedrag aan dividend dat uitgekeerd wordt noemt men ook wel de payout-ratio. Als een bedrijf bijvoorbeeld 5% van de netto winst uitkeert als dividend, is de payout-ratio 0.05.

Ex-dividend en de aandelenkoers

We zeggen dat een aandeel ex-dividend gaat, op de datum waarop het dividend uitgekeerd wordt. Het aandeel daalt dan meestal in waarde, omdat er immers geld van het bedrijf wordt uitgegeven. Op die dag wordt er immers dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Meestal daalt de koers van het aandeel op die dag met een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de hoogte van het dividendbedrag. De koersdaling is uiteraard afhankelijk van andere factoren die van invloed zijn op de aandelenkoersen; als er goed nieuws en vertrouwen van beleggers dan kan in een bijzonder geval zelfs de aandelenkoers stijgen op de dag dat er dividend uitgekeerd wordt.

Wel of geen Dividend?

Niet alle bedrijven keren dividend uit. De meeste bedrijven kiezen er namelijk voor om hun winst te herinvesteren in het bedrijf, zodat het bedrijf sneller groeit. Of een bedrijf wel of geen dividend uitkeert hangt af van het management en de aandeelhouders. Het management van een bedrijf kan een voorstel doen om wel (en hoeveel) of juist geen dividend uit te keren. Op een vergadering van de aandeelhouders kan hierover formeel een besluit genomen worden.

Als belegger is je rendement zowel afhankelijk van het dividend dat uitgekeerd wordt, als van de aandelenkoersen (en mogelijke koerswinst):

lees verder over aandelen met dividend