feiten over de liefde

Wist je dit over de liefde?

Ben jij een liefdesexpert? Kijk dan even naar deze feiten en weetjes. Wist je dit over de liefde?

Gebroken hart

Als je geen geluk hebt in de liefde dan wordt vaak gesproken van een gebroken hart. Nu zal je hart niet letterlijk breken, maar een onbeantwoorde liefde kan wel lichamelijke pijn veroorzaken. Onderzoek heeft uitgewezen dat afwijzing in de liefde of een verbroken relatie een zelfde beeld van de hersenactiviteit geeft als lichamelijke pijn.

Liefde en lust

Misschien dacht je dat liefde en lust bij elkaar horen of misschien wel hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Het zijn twee heel verschillende gevoelens. Dat hebben onderzoekers kunnen waarnemen als ze iemands hersenactiviteit bekijken. Lust vindt plaats in hetzelfde gedeelte van de hersenen waar ook andere primaire gevoelens als honger en dorst te zien zijn. Liefde is een gevoel dat meer lijkt op een verslaving en gaat samen met verhoogde hoeveelheden dopamine, een stofje in de hersenen dat voor geluksgevoelens zorgt.

Antidepressiva gaan niet samen met liefde

Door het gebruiken van antidepressiva verandert je stemming en worden gevoelens afgezwakt. De hoeveelheid serotonine, een stofje dat door je hersenen wordt aangemaakt om rustig te worden neemt toe en de hoeveelheid dopamine, het stofje dat zorgt voor het geluks- en verliefdheidsgevoelens, neemt af.

Eeuwige liefde

Dat wil natuurlijk iedereen, dat een verliefdheid eeuwig blijven duren. Dat is helaas niet zo. Verliefdheid duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Er kan wel een ander soort liefdesgevoel voor in de plaats komen. Gevoelens die samen gaan met genegenheid, zekerheid en tevredenheid. Dat is dan wel gelijk wat rustiger dan het opgewonden, obsessieve gevoel dat verliefdheid veroorzaakt.

Je wordt eerder verliefd in angstige situaties

Naast dopamine speelt ook het stofje fenylethylamine een rol bij verliefdheid. Dit laatste stofje zorgt er voor dat je handen gaan zweten, je knieën gaan knikken, je wangen roder worden, je pupillen verwijden en je hart sneller gaat slaan. Dit stofje komt ook voor in rode wijn en chocolade, maar je lichaam maakt het ook aan in angstsituaties. Nu blijkt dat als dit stofje ruimschoots aanwezig is, je eerder verliefd wordt. Dus als je met iemand iets gevaarlijks of spannends meemaakt, is de kans groter dat jullie verliefd worden. Samen naar een hele enge of spannende film kan dus ook.

Uiterlijk is niet het belangrijkste

Vooral mannen hebben de naam te gaan voor de langste benen, mooiste borsten en beste figuur. Dat kan misschien zo zijn voor korte avontuurtjes of one-night stands. Je wilt je partner natuurlijk wel aantrekkelijk vinden. Maar voor iedereen betekent aantrekkelijkheid iets anders. Voor langdurige relaties kijkt men net zo zeer naar het karakter als naar het uiterlijk.

Rode rozen zijn het symbool van de liefde

Rozen zijn eeuwenoude symbolen voor liefde en schoonheid. Maar, je hoeft je niet te beperken tot rood. Iedere kleur heeft zijn eigen betekenis.

– Gele roos – staat voor plezier, bescherming tegen jaloezie en volwassen liefde

– Witte roos – staat voor zuiverheid, geheime aanbidders en mystiek

– Rode rood – staat voor opoffering, gezondheid, passie en liefde voor altijd

– Rose roos – staat voor eerste liefde, onschuldigheid, genezing.