midlife crisis

Midlife crisis

Sportwagens en haarstukjes zijn de cliché’s die meteen in je gedachten springen bij een midlife crisis. Maar het punt met cliché’s is dat er vaak wel iets van waarheid in schuilt.

En wat erger is, wordt een man erdoor getroffen kan dat een hele vervelende en deprimerende periode in zijn leven betekenen en indirect dus ook voor zijn partner.

De crisis

Het plotselinge inzicht dat je oud wordt kan iemand treffen als een slag in het gezicht. Dat inzicht gecombineerd met het gevoel dat je niet bent geworden wat je voor ogen had, en nog lang niet alles hebt gedaan wat je wilde, of gewoon niet gelukkig (genoeg) met met je huidige leven is voldoende om in crisis te raken. Meestal begint het ergens tussen de 40 en 60 jaar en kan jaren duren.

Dingen die je kunt merken:

  1. Hij klaagt erover dat zijn leven saai is
  2. Flirt met jongere vrouwen om te zien of ze nog indruk maken, niet echt om te scoren.
  3. Maakt onverwachte beslissingen over geld en carriere. Doet riskante beleggingen en investeringen.

bekijk hier de kenmerken van een midlife crisis

Wie krijgt er last van?

Niet iedereen krijgt problemen door de midlife crisis. Mannen (en in mindere mate ook vrouwen) hebben meer kans op problemen als ze:

– onverwerkte problemen uit hun jeugd hebben

– moeilijk hun gevoelens kunnen uiten

– hun leven op dat moment niet op orde hebben (b.v. schulden, ontslag, ontevreden met baan)

– problemen met hun relatie hebben

– met een sterfgeval in familie of vriendenkring geconfronteerd worden.

Relaties

Door de midlife crisis komen relaties onder druk te staan. Mannen willen graag testen of ze nog aantrekkelijk zijn bij andere (jongere) vrouwen. En mochten ze iemand (leren) kennen van wie ze vinden dat deze hen beter begrijpt, kan dit een bedreiging zijn voor een relatie.

Wat doe je er aan?

Gezien het feit dat de crisis jaren kan duren is geduld hard nodig. Geef de man een kans om te leren gaan met zijn nieuwe emoties en gevoelens. Vraag hem ook niet constant om hierover te praten. Als hij dat wil, komt hij er zelf mee.

Geef hem de ruimte

Hoe bedreigd of onzeker je je ook voelt, geef hem de ruimte. Laat hem de dingen doen waarvan hij vindt dat hij ze moet doen. Probeer geen verwijten te maken.

Ga zelf op pad

Zorg dat je zelf een leuke tijd kan hebben zonder dat je je partner nodig hebt. Zorg dat je voor je plezier niet van hem afhankelijk bent.

Blijf positief

Probeer je positief en vriendelijk op te stellen tegen je partner en alle andere mannen. Maar door je onbegrip en ergernissen kan je dit gemakkelijk gaan generaliseren naar alle mannen.

Accepteer

Accepteer dat hij niet meer de persoon is die hij was. Je kunt wel willen of zelfs eisen dat hij weer de persoon wordt die hij was, maar daar heb je geen invloed op. Klagen en zeuren, hoe terecht ook, maken dingen alleen maar erger.

Hoe moeilijk het ook is, om toe te kijken vanaf de zijlijn hoe hij zich in jouw ogen misschien soms zelfdestructief of belachelijk gedraagt, is dat toch de beste plaats. Je bent niet verantwoordelijk voor zijn gedrag, maar door hoe jij je gedraagt heb je wel invloed op zijn keuzes.

lees ook: omgaan met een man in de midlife crisis

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.