Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn in je spieren en bindweefsel. Deze pijnklachten gaan vaak samen met andere klachten zoals vermoeidheid, problemen met slapen, stemmingswisselingen en brain fog (hersenmist). Er is veel onderzoek gedaan naar deze aandoening en onderzoekers vermoeden dat bij mensen met fibromyalgie de pijn sensaties versterkt worden door de manier waarop de hersenen en ruggengraat pijnprikkels en andere prikkels verwerken.
Hoe begint fibromyalgie?
Fibromyalgie klachten kunnen beginnen na een heftige gebeurtenis, trauma, een infectie, een operatie of psychologische stress. Er is niet altijd sprake van een aanwijsbare oorzaak. De klachten kunnen ook plotseling ontstaan en zich langzaam ontwikkelen. Veel voorkomende klachten zijn: spanningshoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, prikkelbare darm, onrust, angst en depressie.
Wie krijgt fibromyalgie?
Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van fibromyalgie dan mannen. De leeftijd waarop deze aandoening zich het meeste voordoet is tussen de 20 en 60 jaar. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen. In Nederland hebben naar schatting 340.000 mensen last van deze ziekte.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Fibromyalgie is geen aandoening die je kan aantonen met een scan of foto of kan vaststellen door bloedonderzoek. De enige manier om een diagnose te stellen is door andere aandoeningen uit te sluiten. Mensen die de diagnose krijgen, hebben vaak al lange tijd klachten en hebben al een lange weg van medische onderzoeken achter de rug.
Wat kan je ertegen doen?
Een echt medicijn tegen fibromyalgie bestaat (nog) niet. Je kan de symptomen natuurlijk bestrijden met pijnstillers en slaapmiddelen. Daarnaast kunnen massages en fysiotherapie de klachten tijdelijk verminderen.
Maar er is ook een fibromyalgie behandeling die de oorzaak van de klachten in zowel lichaam als geest aanpakt. Deze behandeling is gebaseerd op de theorie van Dr. Sarno. Zijn theorie is dat de chronische pijnklachten worden veroorzaakt door het Tension Myositis Syndroom (TMS) ook wel spanningssyndroom genoemd. Volgens hem heeft dit syndroom een psychische oorzaak.
Dr Sarno ontdekte dat veel mensen hun emoties onderdrukken. Emoties die niet goed verwerkt worden, hebben invloed op je hersenen en kunnen een patroon van angst veroorzaken. Als deze angst maar lang genoeg blijft bestaan, dan zorgt dit voor spanning. Bij sommige mensen worden die spanningen omgezet in pijnklachten. Het lichaam neemt je als het ware in bescherming tegen je eigen heftige emoties door je af te leiden met pijn. Hierdoor verleg je je aandacht.
De behandeling bestaat er dan ook uit om die angsten aan te pakken en om iemand te leren om beter met zijn emoties om te gaan.