gokverslaafd

Verslaafd aan gokken, wat doe je dan?

Het aantal gokverslaafden is de laatste jaren flink toegenomen. Dat heeft allerlei oorzaken. Sinds oktober 2021 is het toegestaan om online gokken aan te bieden. Voor die datum was dat verboden in Nederland. Corona kan ook meegespeeld hebben omdat mensen in die tijd meer vermaak en avontuur thuis moesten zoeken. Wie weinig geld heeft, kan misschien eerder in de verleiding komen om te gaan gokken om zo aan meer geld te komen. Als je eenmaal gokverslaafd bent, dan kan dat een grote invloed op je leven hebben. Het kan ervoor zorgen dat iemand flink in de schulden raakt en dat heeft natuurlijk ook de nodige invloed op de omgeving.

Wat doet een verslaving met je?

Iets wat in het begin leuk en onschuldig lijkt, kan ongemerkt van een gewoonte in een verslaving veranderen. Eenmaal verslaafd, dan kun je ergens niet meer zonder. Je bent afhankelijk van een middel of bepaald gedrag om je goed te voelen.

Je wordt onrustig, soms zelfs paniekerig of je krijgt lichamelijke verschijnselen zoals trillen en zweten als je niet aan die behoefte toegeeft. In gedachten ben je ook de meeste tijd met je verslaving bezig. Het wordt lastig om ergens anders aan te denken of je op iets anders te concentreren dan die ene behoefte of verslaving. Vanzelfsprekend zal je ook minder tijd gaan besteden aan sociale contacten waardoor je kan vereenzamen.

Natuurlijk kan je aan allerlei middelen of gedrag verslaafd raken. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, drugs, roken, eten, gamen of gokken. In het geval van een gokverslaving kan je ook nog eens veel geld kwijtraken. Zeker als je gokt met geleend geld, studiegeld of geld waarvan je eigenlijk de huur en andere levensbehoeften zou moeten betalen, kan je zwaar in de problemen raken.

Hoe kom je van een verslaving af?

Er is moed, inzet en doorzettingsvermogen nodig om van je verslaving af te komen. Vaak kan je het ook niet alleen of heb je een tijdje bepaalde medicatie nodig. Gelukkig zijn er in Nederland instellingen zoals Hervitas die je zonder lange wachttijden, snel en vakkundig je verslaving helpen aanpakken. Een behandeling die speciaal gericht is op jouw soort verslaving kan helpen bij het succes ervan.

Wie raakt er verslaafd?

De ene persoon is verslavingsgevoeliger dan de ander. Het hangt helemaal af van je persoonlijkheid, je opvoeding en je omgeving af of je makkelijk verslaafd raakt. Erfelijkheid kan in sommige gevallen ook een rol spelen. Het lukt veel mensen gelukkig om hun verslaving onder controle te krijgen. Het kan wel betekenen dat je voor altijd gevoelig blijft voor de verleiding van dat bepaalde middel of gedrag.