Mensen zien het begin van een nieuw jaar altijd als hét moment voor goede voornemens. Denk maar aan het initiatief Dry January, om na de uitbundige decembermaand een maand lang geen alcohol te drinken. Soms gaat het om een gedragsverandering die geen hele grote verandering in je leven vraagt. Zoals vaker wandelen of fietsen in plaats van de auto in te stappen, of een paar kilo gewicht te verliezen. In andere gevallen gaat het echt om een ingrijpende gedragsverandering. Onder meer als er sprake is van een verslaving, aan alcohol, drugs of gokken bijvoorbeeld. In dat geval is de kans groter dat het niet lukt zelfstandig het goede voornemen vol te houden. Wat je dan het beste kunt doen? Professionele hulp inroepen!
Chronische hersenziekte
Verslavingen zijn hardnekkig. Je brein krijgt een onnatuurlijk grote hoeveelheid stofjes waar je je fijn door voelt. Niet gek dus dat je er méér van wil, en al snel weer verlangt naar datgene waar je verslaafd aan bent. Verslavingen kunnen opgedeeld worden in twee categorieën. Enerzijds zijn er de verslavingen aan middelen zoals alcohol, medicijnen of drugs. Anderzijds zijn er de verslavingen aan bepaald gedrag, zoals gokken of gamen.
Je verslaving een halt toeroepen: drie methodes
Wil je afkicken van je verslaving dan zijn er drie methodes. Allereerst kun je proberen cold turkey in een klap helemaal te stoppen. Ten tweede kun je gebruik van middelen of gedrag langzaam afbouwen. Beide manieren kunnen mensen zelfstandig proberen toe te passen, en het hangt van de persoon af of én welke manier dan het meest succesvol is. Voor de mensen die alles al geprobeerd hebben maar die toch terugvallen in hun verslaving is er nog een derde methode. Hierbij stop je wel in een keer, maar krijg je medicijnen om te helpen bij het afkicken. Deze methode is alleen mogelijk onder begeleiding van professionele hulp.
Hulp bij het werken aan je herstel
Op welke manier je ook besluit om af te gaan kicken, het is aan te raden er professionele hulp bij te zoeken. Bijvoorbeeld door je aan te melden bij een afkickkliniek. Hier kun je onder professionele begeleiding van een team van medisch specialisten, zorgpersoneel en ervaringsdeskundigen werken aan je herstel. Ook is het belangrijk dat je hier de steun vindt van medecliënten. De verbondenheid met jezelf en je omgeving kan je door lastige momenten helpen, en bijdragen aan het behalen van je persoonlijke doelen.
Dagbehandeling of opname in een afkickkliniek
Een afkickkliniek zoals https://www.cacnverslavingszorg.nl/ biedt verschillende behandelmethodes. Enerzijds kun je denken aan een dagbehandeling. Cliënten blijven gewoon thuis wonen. Poliklinisch is er contact met een behandelaar op gezette tijden. Daarnaast kan een persoonlijk behandelplan met groepstherapieën worden uitgebreid. Is er nog intensievere behandeling nodig, dan kan opname in een afkickkliniek in Nederland of het buitenland uitkomst bieden.
Goed om te weten tot slot: bij een afkickkliniek kun je ook terecht met vragen over een mogelijk problematisch gebruik of gedrag, zowel bij jezelf als bij anderen.