flessenwater gezonder

Is flessenwater gezonder dan kraanwater?

We weten inmiddels wel dat het belangrijk is voldoende te drinken.

Water, al dan niet met een smaakje, is de laatste jaren steeds populairder geworden. En terecht, want er zit geen suiker en geen calorieën in.

Waarom water drinken belangrijk is?

Water helpt je lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen.

Als je weinig drinkt houdt je lichaam meer vocht vast voor als je het nodig mocht hebben..

Als je te weinig drinkt geven je hersenen een seintje, maar de hersenen kunnen het verschil tussen honger en dorst niet onderscheiden. Je kunt dan de behoefte krijgen om te gaan eten, terwijl je eigenlijk zou moeten drinken. Dit werkt ook omgekeerd als je trek hebt drink je een glas water, hierdoor wordt je hongergevoel minder.

Bronwater miljoenenindustrie

De productie van fles- en bronwater is een bloeiende tak van industrie en is deze groeit nog steeds. Door de mooie advertenties voor bron- en mineraalwater krijg je soms het idee dat water uit een fles schoner, puurder, en dus gezonder is dan water uit de kraan. Maar is dat ook zo?

Wat is mineraalwater?

In de Nederlandse Wet is vastgelegd waaraan mineraalwater moet voldoen. Mineraalwater komt uit de door de overheid erkende onderaardse bronnen en bevat van nature een gehalte aan mineralen, sporen en andere bestanddelen. Kenmerk van mineraalwater is dat het aan de bron wordt gebotteld, in flessen gedaan. Soms wordt er koolzuur aan toegevoegd.

Kraanwater bevat ook mineralen.

Wat is bronwater?

Bronwater komt ook uit de door de overheid erkende bronnen maar hoeft niet, zoals mineraalwater, aan de bron gebotteld worden. Het mag vervoerd worden naar een andere plaats waar het in flessen wordt gedaan.

Wat is het verschil tussen bronwater en kraanwater?

Voornamelijk de prijs. Kraanwater is 400 tot 1000 x goedkoper dan flessenwater. In Nederland worden aan het kraanwater hogere eisen gesteld dan aan het bronwater en mineraalwater. Dit geldt in het bijzonder voor de toegestane hoeveelheden zware metalen. Kraanwater wordt, voordat het uit de kraan komt geheel gezuiverd.  Bron- en mineraalwater mogen niet tot nauwelijks behandeld worden en wordt zoveel mogelijk zonder toevoeging of verwijdering van stoffen in de fles gedaan. De normen voor kraanwater zijn hoger, maar natuurlijk wordt bron- en mineraalwater ook regelmatig getest en kan je ervan uit gaan dat ook die van goede kwaliteit zijn.

En de smaak?

Goed water hoort eigenlijk geen geur of smaak te hebben. Toch blijkt het een hele kunst om water goed te laten smaken. Het verschil in smaak van water verschilt per streek waar het water wordt gewonnen door het verschil in natuurlijke waterbestanddelen. Dit geldt zowel voor kraanwater, als bron- en mineraalwater. De toevoeging van koolzuur geeft wel een wat zurige of zoutige smaak.

Water in plastic flessen

Water in plastic flessen heeft nog een ander nadeel. Plastic flessen bevatten vaak chemische stoffen zoals Bisfenol A (BPA) dat wordt gebruikt bij het maken van plastic en kunststof. Als het plastic in contact komt met bepaalde vloeistoffen of voeding, kunnen er deeltjes van deze stof in het voedsel terecht komen. Ook Ftalaten, weekmakers die plastic soepel en zacht maken, kunnen bijwerkingen geven. Veel bronwater en mineraalwater zit in plastic flessen die deze schadelijke stoffen bevat.

Gevolgen voor de gezondheid door BPA

Er bestaat al lange tijd discussie over de mogelijke gezondheidsrisico’s van BPA. Als je te veel BPA binnenkrijgt is het schadelijk voor de lever, de nieren, voor de vruchtbaarheid en kan het effect op het hormoonsysteem hebben. Dit gebeurt bij hoge blootstelling, ver boven de Europese normen die er zijn. BPA wordt ook in verband gebracht met obesitas, ADHD, diabetes en prostaatkanker, maar een oorzakelijk verband is hierbij onzeker. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2015 naar BPA gekeken en een risico-evaluatie uitgevoerd.

Gezonder en goedkoper

Water uit de kraan is niet alleen een stuk goedkoper, het is ook beter voor het milieu als je niet telkens plastic flesjes water koopt. Als je zelf een plastic of rvs fles koopt zonder Bisfenol A en ftalaten, is het ook nog eens gezonder.

Water voor baby’s fles

Soms wordt aangeraden om de flesvoeding van baby’s te bereiden met bronwater. Is dat nodig? Meestal niet. Er zijn twee uitzonderingen. Als het gebied waar je woont hard water levert, dus water dat veel kalk bevat dan zou je voor bronwater kunnen kiezen. Een ander geval is als je in een oud huis woont waar nog loden waterleidingen gebruikt worden. Het water kan dan looddeeltjes bevatten. Direct gevaar voor de gezondheid geeft dit niet, maar de Gezondheidsraad raadt in dat geval aan de waterleidingen te vervangen.