Als het voor één doelgroep moeilijk is om de ernst van de huidige situatie rondom het coronavirus te doorgronden, dan zijn het wel de kinderen. Opeens mag er van alles niet of moeten dingen anders omdat er ergens een onzichtbare vijand is. Een mondkapje dragen vergt ook nog eens flink wat wennen, want je ademt en praat nu eenmaal minder makkelijk met zo’n ding voor je gezicht. Hoe zorg je er dan voor dat je kind toch dat mondkapje ophoudt wanneer dat nodig is?
Maak een leuk bedrukt mondkapje
Als kinderen iets cool vinden, dan willen ze daar ook voor uitkomen. Dat biedt een mooie ingang om een mondkapje toch acceptabel te maken. Omdat mondkapjes bedrukken met een eigen design gewoon mogelijk is, kun je hiermee inspelen op de hobby of helden van je kind. Maak er een mondkapje van dat je kind helemaal te gek vindt en er dus ook graag mee gezien wordt. Geheid dat zo’n gepersonaliseerd mondkapje de drempel om het te dragen een stuk lager maakt.
Mondkapjes voor fans
Je moet natuurlijk wel uitkijken dat je niemands copyright schendt bij je design voor een mondkapje, want hoe klein die kans ook is kan je er toch problemen door krijgen. Is je kind ergens heel erg fan van, dan kun je natuurlijk eens googelen of hier al mondkapjes van bestaan. Voetbalclubs bieden bijvoorbeeld al mondkapjes aan met het clublogo erop. Geheid dat er door populaire artiesten, films of televisieprogramma’s ook al is ingespeeld op deze markt. Vind het mondkapje dat jouw zoon of dochter echt als een cadeautje ziet.
Gevolgen tastbaar maken
Natuurlijk moet je kind begrijpen waarom hij of zij een mondkapje moet dragen. Zoals we eerder al aanstipten, is een onzichtbaar monster dat corona heet voor een kind wellicht niet tastbaar genoeg. Hoe naar het eigenlijk ook is om op sentimenten in te spelen, kun je wel benadrukken dat het voor de gezondheid van opa’s en oma’s van groot belang is dat iedereen een mondkapje draagt. Vertel dat opa en oma toch echt geen corona moeten krijgen en dat je kind daar een waardevolle bijdrage aan kan leveren als hij of zij gewoon zijn mondkapje draagt en ophoudt.
Peer pressure
Kinderen willen er graag bij horen en voelen zich daardoor soms gedwongen om dingen te doen die eigenlijk helemaal niet zo goed bij hen passen of gewoon ronduit verkeerd, gevaarlijk of ongezond zijn. Dit is een fenomeen wat men peer pressure noemt. Doorgaans is dat niet iets positiefs, maar het kan in dit geval wel positief ingezet worden. Als andere kinderen wél netjes op gezette tijden een mondkapje dragen, kan jouw kind natuurlijk niet achterblijven. Dit is dan ook wellicht de enige keer dat je het feit dat andere kinderen het doen mag inzetten om iets voor elkaar te krijgen bij je kind.
Belangrijk is in alle gevallen dat je kind een mondkapje krijgt wat zo comfortabel mogelijk zit én goed afsluit. Neem daarom geen genoegen met het eerste het beste mondkapje en zoek de juiste maat voor je kind. Hoe beter het mondkapje zit, hoe langer het blijft zitten.