Iedereen heeft wel eens een situatie dat je je niet lekker voelt na het eten. Iets kan verkeerd vallen, of mogelijk heb je iets gegeten dat bedorven was. Dit kan leiden tot buikkramp, misselijkheid en diarree. Vaak is het van voorbijgaande aard. Maar het kan ook wijzen op een voedselallergie, als je steeds na het eten van bepaalde dingen klachten krijgt. Of je hebt na het eten van bijvoorbeeld pinda’s of noten of iets waar deze in zijn verwerkt zo’n heftige reactie dat je een arts nodig hebt. Dan is er sprake van een voedselintolerantie.
Waarom reageert mijn lichaam op bepaalde stoffen?
Je lichaam maakt histamine aan. Deze stof zit overigens ook in bepaalde voedingsmiddelen. Om te snappen waarom je allergisch kunt reageren op bepaalde voeding moet eerst de vraag ‘wat is histamine’ worden beantwoord. Histamine geeft signalen door aan de hersenen en aan je afweersysteem. Als de histamine in jouw lichaam een bepaalde stof als ‘vijandig’ ziet, dan is die reactie dus niet prettig.
Waarom de ene persoon dit wel heeft en de andere niet is nog altijd in onderzoek. Het is logisch dat je lichaam reageert als je spiritus drinkt, want dat is zeer giftig. Maar waarom de één wel een glas koemelk kan drinken en een ander er hevige buikpijn van krijgt is nog altijd niet helemaal duidelijk.
Testen op intolerantie bij het vermoeden van voedselallergie
Als het vermoeden bestaat dat iemand allergisch is voor bepaalde voeding dan kan dit middels een test worden onderzocht. Zo’n voedsel intolerantie test vindt meestal plaats in een ziekenhuis. Als het dan misgaat is er direct medische hulp aanwezig. Bij de test worden bepaalde stoffen toegediend of op de huid aangebracht om te zien of er een reactie optreedt. Op die manier kunnen ook dingen worden uitgesloten. Soms is iemand allergisch voor meer stoffen. Zo komt een lactose- en gluten intolerantie vaak samen voor.
Vaak heeft iemand met een voedselallergie als kind al problemen met bepaalde voedingsstoffen. Maar het kan ook zo zijn dat je een intolerantie pas op latere leeftijd krijgt. Het goede nieuws is wel dat je over een allergie heen kunt groeien of dat je er als volwassene op een zeker moment geen last meer van hebt. Alleen kom je daar alleen achter door het te testen en dat risico nemen veel mensen liever niet.
Intolerantie en gezonde voeding
Een intolerantie of voedselallergie heeft niets te maken met wel of niet gezond eten. De voedingsstoffen waarvoor iemand allergisch is zitten vaak juist in gezonde producten zoals brood, zuivel en soms zelfs in bepaalde groente en fruit. Feit is dat je bij een allergie altijd goed moet opletten wat je eet en drinkt. Zeker als je van huis gaat en het dus erg vervelend is als je klachten krijgt.
Mensen die kampen met een allergie kunnen wel capsules innemen die de afvoer van bepaalde stoffen versnelt. Daardoor is de kans kleiner dat er klachten optreden. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je uit eten gaat of als je in het buitenland op vakantie bent en niet alle ingrediënten van producten goed kunt controleren.