Verslaafd aan je mobiel. Herken je dit?

Het lijkt erop dat steeds meer mensen de wereld vooral door hun mobiele telefoon bekijken.

Overal op straat zie je mensen lopend, fietsend en zittend op hun mobiel kijken.

Hier een aantal opmerkelijke feitjes over je mobiel en het gebruik ervan.

Mobiel kan alles

Het is niet zo vreemd dat mensen zo verknocht zijn aan hun mobiel. Want een mobiel kan bijna alles. Het is je blik op de wereld en de verbinding met je vrienden.

Je mobiel is een telefoon, telefoonboek, agenda en atlas tegelijk. En daarnaast is het ook nog je boek, fotocamera, radio, tv en bioscoop als je dat wilt. En dan heb ik het nog niet gehad over alle spelletjes en apps die nog eens extra functies aan je mobiel geven. Dus nee, gek is die verslaving niet.

Meer dan 80% van de Nederlanders heeft een mobiele telefoon

Ruim 82% van alle Nederlanders heeft een mobiele telefoon. Dat was in 2015 dus inmiddels zullen het er nog wel meer zijn. De groep die de laatste jaren het hardste groeit is de leeftijdscategorie 65-plussers. Ze lijken aan een inhaalslag bezig. In 2015 bezat 54% van alle 65-plussers een mobiel. Meer dan 95% van de jongeren heeft een mobiele telefoon.

Nooit verder dan een meter uit de buurt

Meer dan de helft van de mensen beweert nooit verder uit de buurt te zijn dan een meter. Ze hebben hem nekpin hun hand, in hun broekzak of tas óf hij ligt voor hen op tafel.

Nekpijn en bochel

Altijd gebogen over je mobiel hangen is niet goed voor je nek en je houding in het algemeen. Pijn in je nek en hoofdpijn of rugpijn kunnen het gevolg zijn. Fysio’s zijn daarom druk met de behandeling van de  ’text nek’ of en chiropractors waarschuwen jongeren dat zij in het ergste geval een bochel kunnen ontwikkelen.

mobi3

Mobiel verstoort de slaap

Een groot deel van de mensen geeft aan, dat ze ’s ochtends als eerste op hun mobiel kijken en het is ook het laatste dat ze ’s avonds doen voor ze gaan slapen. Vorige maand kwam RTL nieuws nog met het bericht dat ziekenhuizen overspoeld worden door jongeren met slaapklachten. Jongeren slapen veel te kort omdat ze tot diep in de nacht nog liggen te Whatsappen of Facebooken. Het blauwe licht van smartphones verstoort de biologische klok, met als gevolg dat jongeren door het slaaptekort niet in slaap kunnen vallen, moeilijk op kunnen staan, vaak moe zijn en minder presteren op school.

Nomofobie

In Nederland heb je bijna overal bereik. Gelukkig maar, want er zijn mensen die angstig worden als ze geen bereik hebben of niet bereikt kunnen worden. Ze zorgen dat ze altijd en overal een opgeladen mobiel bij zich hebben en raken in paniek als die om één of andere reden niet werkt. Die angst om geen mobiel te hebben of niet bereikbaar te zijn heeft zelfs een naam: Nomofobie.

Verstoring van je sociale leven

Constant op je mobiel gericht zijn, kan ook nadelen hebben. Het lijkt misschien sociaal als je constant aan het appen bent en berichtjes op Facebook post en honderden vrienden hebt. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als real-life contact met mensen waarbij je ze in de ogen kijkt. Veel mobiel gebruik kan daardoor een negatieve invloed hebben op je sociale contacten en zelfs op je relatie. Niet in de laatste plaats omdat de aandacht vooral gericht is op de mobiel en niet om de mensen om zich heen.

mobiele telefoon verslaving

Hoe vaak check jij je mobiel?

Even je mobiel checken uit verveling of gewoon omdat je even niks te doen hebt.

Een gemiddeld persoon checkt zijn/haar mobiel maar liefst 110 x per dag. En dat kan bij bepaalde mensen oplopen tot zo’n 900 keer per dag.

Mobiel op vreemde plaatsen

Een gevolg van het vorige punt is dat de mobiel vaak meegaat op vreemde plaatsen. Op het toilet, onder de douche (ik begrijp nu waarom een waterdicht mobiel handig is), in bed. Waar niet eigenlijk?

Officiële verslaving

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Maastricht is meer dan 70% van de jongeren verslaafd aan hun mobiele telefoon.

Het gaat hier om een echte verslaving, vergelijkbaar met een verslaving aan bijvoorbeeld roken of alcohol. Even zonder je telefoon moeten geeft echte afkick verschijnselen. In China, Amerika en Engeland zijn er al officiële programma’s om mensen van hun mobiel verslaving af te helpen.

bronnen: Connect, Mediaweb, Univ. v. Maastricht, nu.nl, rtlnieuws.nl