Koffie wordt veel en graag gedronken, het is in feite de meest gebruikte drug.
Er doen ook veel verhalen de ronde over koffie. Of koffie nu wel of niet gezond is bijvoorbeeld.
Nieuwe onderzoeken
En zeer regelmatig verschijnen er dan ook onderzoeksresultaten over de gevolgen van koffie gebruik. Maar in het geval die negatief zijn, mensen laten toch niet graag hun kop koffie ’s ochtends staan.
Koffie effecten, waar of niet waar?
* Koffie pept je op
Het bekendste bijverschijnsel van koffie en cafeïne is wel de opwekkende werking, zowel geestelijk als lichamelijk. Na het drinken van 1-2 koppen koffie met in totaal zo’n 200 mg cafeïne, voelt je je prettiger, energieker en alerter.
Waar!
Maar niet meteen, de opwekkende werking van cafeïne laat wel zo’n 30 minuten na het drinken op zich wachten.
* Koffie is goed voor je geheugen
Koffie staat bekend om zijn oppeppende effect, maar helpt het ook je geheugen?
Waar!
Bij een onderzoek kregen mensen na het drinken van 2 koppen koffie een MRI scan. Daarop was extra hersenactiviteit te zien in de hersenen, onder andere in het gebied waar de herinneringen worden opgeslagen. Vooral koffie met suiker liet tijdelijk een verbeterd geheugen en concentratie zien.
* Koffie verkleint je borsten
Als je meer dan drie koppen koffie per dag drinkt worden je borsten kleiner.
Waar!
Huh? Ja echt. Onderzoek van de Universiteit van Lund heeft aangetoond dat bij vrouwen die meer dan drie koppen koffie per dag drinken, de borsten gemiddeld 17% kleiner worden. Waarschijnlijk heeft de koffie invloed op het vrouwelijke hormoon oestrogeen.
* Koffie helpt bij een kater
Wie de avond ervoor wat veel heeft gedronken, neemt de volgende morgen vaak wat extra koffie om weer helder te worden en de kater tegen te gaan.
Waar/Niet waar!
Koffie in combinatie met een aspirine helpt wel wat bij een kater maar is niet het beste oplossing. Het is in ieder geval niet zo dat de koffie helpt om de alcohol in je lichaam sneller af te breken.
* Koffie bevordert stress
Koffie levert cafeïne en dat heeft een aantal gevolgen voor je lichaam. Naast het oppeppende effect heeft het ook een negatieve invloed in je lichaam.
Waar!
Na het drinken van koffie maakt je lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan. Als je al gestrest bent of als je veel koffie drinkt kan dat je stressverhogend werken.
* Van zwarte koffie word je dik
Dat koffie zonder melk en suiker je toch dik kan maken heeft niets met maken met het aantal calorieën, maar heeft allemaal te maken met het vorige punt.
Waar!
Na het drinken van koffie maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol vrij. Dat zorgt voor een aantal negatieve effecten in je lichaam. Te veel cortisol wordt onder andere in verband gebracht met een toename van het ongezond buikvet.
* Koffie bevordert de stoelgang
Koffie bevordert de stoelgang en gaat daardoor obstipatie tegen.
Waar!
Koffie zet je darmen in beweging en dat heeft een licht laxerende werking. Het is de cafeïne die daar voor zorgt. Ter vergelijking, koffie heeft een 63% sterker effect op de darmen dan water en 23% meer dan decafé.
* Koffie verhoogt de bloeddruk
Lange tijd had koffie de reputatie invloed te hebben op je bloeddruk. Na het drinken van koffie zou de bloeddruk tijdelijk of zelfs blijvend verhoogd worden.
Niet waar!
De cafeïne die je binnenkrijgt met koffie heeft niet dat effect. Ook andere onderzoeken leveren geen bewijs voor het feit dat koffie bijdraagt aan het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Cafeïne los van koffie, bijvoorbeeld in energiedrankjes, kan volgens onderzoek de bloeddruk wel verhogen.
* Als je zwanger bent, drink je beter geen koffie
Sommige vrouwen die zwanger zijn, krijgen een afkeer van koffie. Maar dat geldt niet voor alle vrouwen.
Waar!
Als je zwanger bent, drink je beter geen of weinig koffie omdat de cafeïne ook de baby bereikt en dat is volgens onderzoek niet goed voor het hartje van de ongeboren baby.
* Koffie is vochtafdrijvend
Dit doet hardnekkig de ronde en dat is niet helemaal onterecht.
Waar/Niet Waar!
Bij normaal gebruik is koffie niet vochtafdrijvend volgens dit recente onderzoek. Bij meer dan 575 mg cafeïne (dat is ongeveer 8 espresso’s of 4 grote koppen koffie) is het wel het geval. Maar dan moet je wel veel koffie drinken. Het is in ieder geval niet zo dat koffie je uitdroogt, want het water in koffie vult het verlies voldoende aan.
Meer onderzoek nodig
Er zijn nog twee mythes die koffie in verband brengen met hart- en vaatziekten en met botontkalking. Maar om hiervoor definitieve conclusies te trekken, is meer onderzoek nodig.