waterkers superfood

Waterkers superfood

Je kent het vast wel van die kleine bakjes waterkers die je zelf heel gemakkelijk kan kweken uit zaadjes. Het schijnt heel gezond te zijn. Maar hoe eet je het?

Waterkers is een plantje dat makkelijk groeit. Het heeft alleen water nodig. Je kunt het dus gemakkelijk zelf kweken. De smaak is fris, pittig, peperig en lijkt in de verte wat op radijs.

Waarom is het zo gezond?

Waterkers is zo gezond omdat het rijk is aan antioxidanten en arm aan calorieën. Als je er zo’n 80 gram van eet. Dan heb je al bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen en 50 mg vitamine C. Verder bevat het aanzienlijke hoeveelheden bèta-caroteen, diverse B-vitamines, vitamine E, folium, ijzer, kalium, zink en calcium. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan waterkers toegeschreven. Het zou veroudering tegen gaan en zorgen voor sterke nagels, botten en mooi haar en huid, het zou het bloed zuiveren, versterkt het immuunsysteem en helpt om ziekten te voorkomen.

Hoe eet je het?

Waterkers wordt meestal rauw gegeten. Je kunt het verwerken in salades of wat op een hartig belegd broodje doen. Je kunt het verder verwerken in pesto’s en er soep van maken (zie recept hieronder).

Kopen en bewaren

Natuurlijk kies je, als je waterkers koopt, de plantjes met de mooie stevige, fris groene blaadjes en steeltjes. Je bewaart ze in de koelkast en voor je ze daar in legt moeten de blaadjes zo droog mogelijk zijn. Een andere manier om ze te bewaren is met de stengels in een kop water.

Recept waterkers soep met geitenkaas croutons

(4 personen)

1 ui

1 teentje knoflook

1 aardappel, geschild in blokjes

1 l bouillon (b.v. kippenbouillon of groentenbouillon, kan ook van blokjes)

250 g waterkers

25 g boter

150 ml crème fraiche

1 klein stokbrood

100 g geitenkaas

peper en zout

Fruit de ui en de knoflook in de boter tot ze zacht zijn. Voeg de aardappel en de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de waterkers toe en laat die een paar minuten zacht worden. Doe alles dan in de blender en blend tot het een glad mengsels is. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de croutons snijd je het stokbrood in stukken. Leg ze in even onder de grill. Leg op ieder stokbroodje een stuk geitenkaas en leg ze nog even terug onder de grill.

Zorg dat de soep warm is en roer er de crème fraiche door heen. Schep de soep in een kom of bord en leg er eens stokbroodje op.