Wanneer spreken we van een alcoholverslaving? Dit is vaak de vraag die omstanders zichzelf stellen. Een alcoholist is namelijk niet altijd even eenvoudig te herkennen. Het is voor Nederlanders heel gewoon om regelmatig een glaasje alcohol te drinken. Sociale drinkers zijn er overal. Maar wanneer spreek je echt van een verslaving?
Soms geloven mensen dat je dan een specifiek aantal glazen alcohol per dag moet drinken. Dit is echter niet altijd het geval. Er zijn ook alcoholisten die bijvoorbeeld enkel in de avonden een glaasje drinken of alleen in het weekend compleet losgaan en waarbij we wel kunnen spreken van een verslaving.
Een verslaving betekent immers dat je er de controle niet meer over hebt. Dat je lichamelijk en geestelijk afhankelijk bent geworden van alcohol. Wanneer ben je alcoholverslaafd? Als je niet meer goed functioneert zonder. In dit artikel bespreken we enkele signalen die je kunt herkennen bij iemand die verslaafd is.
Hoe herken je iemand met een alcoholverslaving?
Twijfel je of iemand in je omgeving verslaafd is? Maak je je zorgen om een dierbare? Dan is het goed om op de signalen te letten. Denk hierbij aan het volgende:
- Je dierbare zegt steeds vaker activiteiten af en lijkt depressief
- Soms herken je een alcoholgeur op vreemde momenten
- Altijd een excuus voor alcoholgebruik of verbergen van het drinken van alcohol
- Verandering in gedrag en uiterlijk (denk aan gewichtstoename of juist gewichtsafname)
- Ontwenningsverschijnselen bij een tijd van minder tot geen gebruik (trillende handen, lusteloos, ziek voelen)
Als je je zorgen maakt om iemand, is het belangrijk om het gesprek te beginnen. Uit te leggen waarom je deze zorgen hebt. Wees je er ook van bewust dat je niet zeker weet of het om een verslaving gaat. Misschien spelen er wel hele andere dingen. Wel is het een feit dat het momenteel gewoon minder goed gaat. Je dierbare heeft dus zeker een luisterend oor nodig.
Eventueel zou je ook alvast wat informatie kunnen inwinnen over plekken waar hij of zij terecht kan voor hulp. Dit kan bij de huisarts zijn, maar je kunt ook alvast op zoek gaan naar specialistische zorg van een afkickkliniek. Zij kunnen ook naasten te woord staan en informatie bieden.
Toegeven dat je een probleem hebt
Zelf weet je stiekem misschien al een tijdje dat het niet goed gaat. Dat je afhankelijk bent geworden van alcohol. Je voelt het in alles. Er zijn dagen dat je wel alcohol moet drinken om de dag door te komen. Zodra dit besef doordringt, weet je ook dat er extra hulp nodig is.
Een verslaving aanpakken is enkel mogelijk als je ook daadwerkelijk toegeeft dat er een probleem is. Dit hoeft niet direct aan dierbaren in je omgeving (hoewel dit wel degelijk helpend kan zijn!), maar kan ook eerst bij een huisarts of andere specialist. Zij hebben beroepsgeheim. Alles wat jij tegen ze zegt, mogen ze alleen met jouw toestemming delen aan derden. Dit kan een goede eerste stap zijn in het traject naar herstel.