Momenteel heeft iets meer dan de helft van de bevolking te maken met overgewicht. Ongeveer 13% heeft obesitas. De vraag naar diëten is dan ook groter dan ooit. Allerlei bedrijven spelen in op deze trend en dieettrends volgen elkaar in snel tempo op. Maar wat is nu een goede methode om af te vallen? Welke methoden hebben zich bewezen en leveren bevredigende resultaten op? We zochten het voor je uit en vergelijken de meest succesvolle afslankmethoden.
Het koolhydraatarme dieet
Het koolhydraatarm dieet heeft zich door de jaren heen al bewezen. Het bekende Dr. Atkins dieet was het eerste koolhydraatarm dieet. Het Atkins dieet stamt alweer uit 1972 en sinds dien zijn er vele varianten op het koolhydraatarm dieet op de markt gekomen. Eén ding hebben al deze koolhydraatarm diëten met elkaar gemeen: minder koolhydraten eten en meer vetten en eiwitten.
Het koolhydraatarm dieet is zo populair geworden omdat er resultaten mee worden behaald en het dieet goed vol te houden is. Deze dieetvorm is goed vol te houden omdat hongergevoelens naar de achtergrond verdwijnen. Hierdoor hoef je niet volledig te leunen op een stalen wilskracht. Als de hongergevoelens uitblijven dan is het uiteraard veel makkelijker om van het koekblik af te blijven.
Voordelen van het koolhydraatarm dieet
Met het koolhydraatarm dieet kan sneller afgevallen worden dan met de traditionele vetarme diëten. Dit heeft te maken met het hormoon insuline. Als we koolhydraten eten dan heeft dit effect op de bloedsuikerspiegel. Als we veel koolhydraten eten dan komt er veel glucose in het bloed. Als reactie hierop wordt veel insuline aangemaakt zodat de bloedsuikerspiegel weer omlaag kan worden gebracht. Deze hoge insulinewaarden zorgen ervoor dat het lichaam vet gaat vasthouden en opslaan. Om efficiënt vet te kunnen verbranden moet de bloedsuikerspiegel laag blijven zodat de insuline ook laag blijft. Met het koolhydraatarm dieet wordt dit bereikt.
In plaats van koolhydraten mag je meer vetten en eiwitten eten (vooral meer vetten). Vetten en eiwitten hebben het voordeel dat deze zorgen voor een goed gevoel van verzadiging. Ze zijn lastiger te verteren dan koolhydraten waardoor ze langer in de maag en dunne darm blijven. Hierdoor heb je tussen de maaltijden door minder snel honger waardoor je minder snel zult gaan snacken.
Het ketogeen dieet
Het ketogeen dieet is vergelijkbaar met het koolhydraatarm dieet, het is alleen nog extremer. Bij het koolhydraatarm dieet mag je ongeveer 30% van je calorieën (afhankelijk van hoe streng het dieet is) uit koolhydraten halen. Bij het ketogeen dieet is dit beperkt tot ongeveer 5%. Bij het ketogeen dieet haal je maar liefst 80% van je calorieën uit vetten en 15% uit eiwitten. Koolhydraten (glucose) zijn de voorkeursbrandstof van het lichaam maar door het bijna ontbreken van dit macronutriënt wordt het lichaam gedwongen over te schakelen op vetverbranding. Door het overschakelen op vet verbranding wordt het lichaam efficiënter in het verbranden van vet. Hierdoor gaat het afvallen sneller en makkelijker.
Voordelen van het ketogeen dieet
Bij het ketogeen dieet verdwijnt het hongergevoel wat een groot voordeel is. Dit komt doordat de bloedsuikerspiegel stabiel wordt door het ontbreken van schommelingen die normaal na de maaltijd optreden door het eten van koolhydraten.
Een nadeel van het ketogeen dieet is de zgn. ketogriep. In de eerste dagen van dit dieet zal het lichaam moeten omschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Dit kan zorgen voor allerlei griepachtige verschijnselen en een moe gevoel. Deze symptomen kunnen verminderd worden door voldoende zout te eten en veel te drinken. Na een paar dagen zal het lichaam omgeschakeld zijn en is het dieet makkelijk vol te houden.
Intermittent fasting
Intermittent fasting is eigenlijk geen dieet maar een methode waarin wordt voorgeschreven wanneer je mag eten. En niet wat je mag eten zoals bij andere diëten. Intermittent fasting is populair geworden onder mensen die fitnessen of aan krachttraining doen. Dit omdat intermittent fasting ook voordelen heeft voor de spiergroei.
Een voordeel van intermittent fasting is dat je er geen speciale (dieet)producten voor in huis hoeft te halen. Het enige wat je voor intermittent fasting hoeft te doen is maaltijden overslaan.
Bij deze afslankmethode wissel je perioden waarin je vast af met perioden waarin je mag eten. Door langere tijd niets te eten raken de glucosevoorraden (glycogeenvoorraden) in je lichaam uitgeput. Het lichaam heeft maar een beperkte opslagcapaciteit voor glucose. Na ongeveer 12 uur zijn deze uitgeput en als je actief bent geweest is dit nog sneller. Zodra de glycogeenvoorraden leeg zijn zal het lichaam over moeten schakelen op het verbranden van vetten.
Bij intermittent fasting is het daarom de bedoeling dat je minimaal een periode van 12 aaneengesloten uren niets eet. Een veel toegepaste vorm van intermittent fasting is een periode van 16 uur niets eten. Dit klinkt misschien erg heftig maar als je bedenkt dat de tijd die slaapt hierin meetelt dan valt het wel mee. Veel mensen eten hiervoor na het avondeten niets meer en eten dan pas rond lunchtijd weer.
Voordelen van intermittent fasting
Het voordeel van intermittent fasting is dat dit zorgt voor de aanmaak van meer testosteron en menselijk groeihormoon. Hierdoor heeft intermittent fasting grote voordelen voor mensen die een krachtsport beoefenen.
Je kunt overigens op allerlei verschillende manier aan intermittent fasting doen. Sommige mensen kiezen ervoor om dagelijks 16 uur niets te eten. Maar je kunt ook kiezen voor een variant waarbij je 1 of 2 dagen per week helemaal niets eet. Pas als je langer dan 3 dagen niets eet zal het lichaam overschakelen op de spaarstand en de stofwisseling omlaag brengen.
Intermittent fasting leent zich ook goed om op gewicht te blijven zodra het streefgewicht is bereikt. Word je weer een beetje te zwaar dan sla je een aantal maaltijden over totdat het streefgewicht weer is bereikt.
Wil je meer weten over de verschillende dieetvormen die er zijn kijk dan eens op HappyHealthy. Hier worden de belangrijkste diëten uitvoerig onder de loep genomen.