magnesium

De werking van magnesium

Magnesium is een vrij onbekend mineraal, maar wel heel belangrijk voor het lichaam. Het is van groot belang voor een goede gezondheid. Het lichaam heeft dit mineraal nodig voor de vorming van spieren en botten, het goed functioneren van de spieren, een goede overdracht van de prikkels maar ook bijvoorbeeld voor de energiestofwisseling. Het is belangrijk om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid magnesium binnen te krijgen omdat een magnesiumtekort kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat voor functies heeft magnesium en hoe zorg je ervoor dat je voldoende van dit mineraal binnenkrijgt? Je leest het in dit artikel.

Waarom heb je magnesium nodig?

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor het goed functioneren van de spieren en de vorming van botten en spieren. Daarnaast wordt dit mineraal ook weleens de manager van de energiestofwisseling genoemd omdat magnesium een goede werking van een groot aantal enzymen regelt. Enzymen zijn immers de stoffen die nodig zijn om processen zoals de energiestofwisseling in het lichaam mogelijk te maken. Ook zorgt het mineraal voor de overdracht van prikkels. Magnesium wordt niet voor niet ook wel eens het ‘antistress-mineraal’ genoemd omdat het zorgt voor de ontspanning van spieren en zenuwen.

Hoeveel heb je nodig?

Volgens het Voedingscentrum hebben vrouwen een dagelijkse hoeveelheid van 280 milligram nodig en mannen een dagelijkse hoeveelheid van 350 milligram. Zolang je zorgt voor een gezonde en gevarieerde voeding is het mogelijk om elke dag voldoende binnen te krijgen. Magnesium zit namelijk in graanproducten en brood, maar ook in groenten, melk en melkproducten, noten en vlees. Afhankelijk van de hoeveelheid magnesium die in voedingsmiddelen zit, neemt je lichaam zo’n 20 tot 60 procent magnesium uit de voedingsmiddelen. Een magnesiumtekort krijg je niet zo heel snel zolang je gezond en gevarieerd eet. Maar een magnesiumtekort kan wel ontstaan bij mensen van wie de nieren of darmen slecht functioneren of bij een ongezond leefpatroon.

Een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort ontstaat vaak door ongezond te eten. Als jij bijvoorbeeld veel geraffineerde koolhydraten eet, zoals witmeel- producten en weinig groenten en fruit, dan krijg je niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van dit belangrijke mineraal binnen. Witmeel-producten bevatten namelijk nauwelijks magnesium. Bij een beginnend magnesiumtekort kun je klachten ondervinden zoals spierkrampen, lusteloosheid, rusteloze benen, migraine of geprikkeldheid. Op lange termijn kan je zelf hartritmestoornissen krijgen. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende binnenkrijgt van dit belangrijk mineraal.

Grootverbruiker

Naast ongezonde voeding zijn er nog een aantal andere factoren waardoor je te weinig magnesium binnen kan krijgen of een tekort opbouwt. Zoals eerder gezegd wordt magnesium ook wel het antistress-mineraal genoemd. Wie bloot staat aan veel stress is een grootverbruiker van dit mineraal. Heb je veel stress dan is het nodig om het tekort aan dit mineraal aan te vullen.

Datzelfde geldt ook voor mensen die intensief sporten of dagelijks zwaar lichamelijk werk uitvoeren. Zij verbruiken ook meer magnesium dan in het lichaam aanwezig is. Je kan er dan voor kiezen om een voedingssupplement te slikken zodat je toch voldoende binnenkrijgt. Als je voedingssupplement slikt moet je wel opletten dat je niet meer dan 250 milligram per dag slikt.

Te veel magnesium is ook weer niet goed voor jouw gezondheid. Het beste advies: eet gevarieerd en voldoende groenten en fruit. Zo krijg jij altijd voldoende magnesium binnen en voel jij je vitaal en gezond!