Single hypotheek

Een single hypotheek is een hypotheek aangepast aan de situatie van een alleenstaande. Het is voor singles niet altijd makkelijk een huis te kopen.

Het aantal singles, alleengaanden of alleenstaanden in Nederland stijgt. Er zijn bijna 2,5 miljoen singles die al dan niet gewenst alleen door het leven gaan.

Alleenstaande starter

Een huis kopen op basis van slechts één inkomen is moeilijker dan op twee inkomens. Voor starters is het ook moeilijk om de hoge kosten van een woonhuis te voldoen, voor de alleenstaande starter is het mogelijk nog moeilijker. Het hebben van spaargeld of eigen geld, dat je in het huis wilt steken als aanbetaling, maken het een stuk eenvoudiger. Vaak wordt deze groep geholpen door een borgstelling van de ouders.


Aandachtspunten of kenmerken van een single hypotheek

#Overlijdensrisicoverzekering

De omstandigheden van een single die een eigen huis wil kopen verschillen van tweeverdieners of een gezin. Zo heeft een overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek voor een alleenstaande weinig betekenis. Als de single komt te overlijden zijn er geen achterblijvers die in het huis kunnen blijven wonen. Ook al is een overlijdensrisicoverzekering vaak (gedeeltelijk) verplicht, bij een single hypotheek is het zaak om deze zo laag en klein mogelijk te houden. Bezuinigen op de overlijdensrisicoverzekering is bij een gewone spaarhypotheek niet mogelijk, omdat de hoogte van het verzekerde bedrag altijd even hoog is als de hypotheekschuld. Bij andere hypotheekvormen is dit wel mogelijk.

#Lage maandlasten

Bij de berekening van het percentage van het inkomen dat aan de hypotheek besteed kan worden is het verstandig dit laag te houden. Omdat de hypotheek door één inkomen gedragen moet worden is het beter om op zeker te spelen en de hypotheeklasten zo laag mogelijk te houden.

Waar kan je terecht voor een single hypotheek?

De meeste hypotheekaanbieders hebben een producten die geschikt zijn voor singles.