moeilijk om hypotheek te krijgen

Het is moeilijker om een hypotheek te krijgen

moeilijk om hypotheek te krijgen

Om goed te kunnen functioneren moeten banken soms zelf geld lenen bij andere banken. Door de kredietcrisis is het voor banken moeilijker geworden om aan geld te komen.

Het vertrouwen tussen banken onderling is minder geworden omdat de kans groter is geworden dat een bank de lening niet meer kan terug betalen. De rente die banken elkaar vragen wordt daarom ook hoger. En dat heeft gevolgen voor mensen die een hypotheek of lening willen.

Zekerheid bij verstrekken hypotheek

Een bank die zelf moeilijk geld kan aantrekken, zal ook moeilijker geld uitlenen voor leningen en hypotheken. De banken geven daarom bij voorkeur alleen een hypotheek aan mensen of bedrijven die ruimschoots aan de (strenger geworden) eisen voldoen. Bepaalde groepen krijgen het daardoor extra moeilijk om een geldverstrekker te vinden die met hen in zee wil.

Voor wie is het extra moeilijk om een hypotheek te krijgen?

  • – mensen met een BKR notering
  • – mensen zonder vast dienstverband
  • – zelfstandige ondernemers
  • – mensen met een variabel inkomen

Strengere eisen

Verder is het bedrag dat men kan lenen bij een bepaald inkomen ook gedaald. Kon je een paar jaar geleden nog 6 a 7 maal je jaarinkomen lenen, dat is nu teruggebracht tot gemiddeld 4-4,5 maal het inkomen. Dat betekent dus dat je veel meer moet verdienen om het gewenste bedrag te kunnen lenen dan een paar jaar geleden, genoegen moet nemen met een kleiner huis of meer eigen geld moet inbrengen. Bovendien is de hypotheekrente ook nog iets gestegen, wat het te lenen bedrag nog meer drukt.


Minder lenen met hetzelfde inkomen

Het gevolg hiervan is dat je nu dus met hetzelfde inkomen een stuk minder kan lenen en dat het daardoor voor singles of starters bijna onmogelijk is om zonder eigen geld of steun van ouders een huis te kopen.

Wilt  je weten of en hoeveel je kan lenen? Vul dan het formulier hier onder in.

[ninja_forms_display_form id=4]