mobiel abonnement lening

Mobiel abonnement met smartphone wordt nu gezien als een lening

Abonnement voor je smartphone afgelopen?

Tijd om de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy S aan te schaffen. Lijkt voordelig, zo’n ‘gratis’ toestel bij je abonnement. Sinds 1 mei 2017 is dit echter een stuk minder voordelig. Een mobiel abonnement mét telefoon wordt nu namelijk gezien als een lening. En dit kan nadelige gevolgen hebben voor je hypotheek.

Kredietwaardigheidscheck

Telecomproviders zijn nu, volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft), verplicht om bij toestellen vanaf 250 euro een kredietwaardigheidscheck te doen. Zo kunnen ze controleren of je wel genoeg geld hebt om de maandelijkse kosten voor het abonnement te betalen. Lijkt dat niet het geval? Dan kan de telecomprovider jou weigeren als klant.

Lening mobiele telefoon

Tijdens de abonnementsperiode betaal je de telefoon af, tot die tijd ‘leen’ je het toestel. Een telecomabonnement inclusief smartphone wordt nu bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) ook geregistreerd als een lening. Wil je (in de toekomst) geld lenen of een hypotheek afsluiten? In het centrale informatiesysteem van het BKR kunnen geldverstrekkers zien welke leningen je al hebt afgesloten en of je betalingsachterstanden hebt. Op basis hiervan kan een geldvertrekker bepalen of ze jou wel of geen lening willen geven.


Positieve of negatieve BKR-notering

Een BKR-registratie is niet direct een probleem als je een lening of hypotheek wilt afsluiten. Er is namelijk een verschil tussen positieve en negatieve BKR-noteringen. Betaal jij altijd netjes je abonnementskosten voor je smartphone? Dan krijg je een positieve BKR-notering. Hieraan kan een kredietverstrekker zien dat ja altijd netjes betaalt. Dit kan dus ook juist vertrouwen opwekken.

Wel gevolgen voor hypotheek

Een telecomkrediet heeft – net zoals een studielening, roodstand en creditcard – wél gevolgen voor de hoeveelheid geld die je kunt lenen. Wil je bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten? Dan wordt het geld dat je geleend hebt in mindering gebracht op de hoeveelheid hypotheek die je kunt krijgen. En dit kan al snel flink schelen. Heb je een telefoonkrediet van 25 euro per maand en een inkomen van 35.000 per jaar? Dan wordt er ongeveer 7.000 euro in mindering gebracht op de maximale hypotheek.

mobiele telefoon kiezen


 

Geld lenen kost geld

‘Let op! Geld lenen kost geld’, deze waarschuwing heb je vast al weleens voorbij zien komen. Vanaf 1 januari zijn ook telecomaanbieders verplicht deze tekst op hun website te zetten. Ook zijn zij verplicht klanten duidelijk te informeren over de abonnementskosten en de kosten voor de telefoon. De Autoriteit Financiele Markten (AFM) houdt er toezicht op dat providers zich aan de Wft houden.

Alleen na 1 mei

Heb jij op dit moment een abonnement lopen waarbij je je smartphone afbetaalt? Geen zorgen, dan wordt dit abonnement nog niet geregistreerd als een lening. De nieuwe regels gelden alleen voor abonnementen die ná 1 mei 2017 zijn afgesloten. Het is wel verstandig om als je abonnement afloopt voor een sim-only-abonnement te gaan. Zéker als je in de nabije toekomst een huis wilt kopen. Over het algemeen betaal je dan nog minder voor je mobiel ook.