Hypotheek berekenen

Op zoek naar een koopwoning? Bereken eerst je hypotheek

De meeste mensen hebben niet genoeg geld op hun rekening staan om een woning zonder enige lening te kunnen kopen. Om ervoor te zorgen dat je een mooi huis kunt kopen zonder al te veel spaargeld, kun je een hypotheek aanvragen. Hoeveel geld je precies kunt lenen voor het kopen van je woning, is afhankelijk van verschillende zaken. Welke factoren het bedrag van jouw hypotheek bepalen en hoe je jouw hypotheek precies kunt berekenen, lees je op deze pagina.

De hoogte van de hypotheek: afhankelijk van diverse factoren

Er zijn verschillende factoren die meegenomen worden bij het berekenen van jouw maximale hypotheek, ofwel het maximale bedrag dat je kunt lenen voor het kopen van een huis. Ten eerste wordt er naar je inkomen gekeken. Hoe meer je verdient, des te meer je kunt lenen voor het kopen van je woning. Heb je een partner, dan wordt er ook naar het inkomen van jouw partner gekeken. Kopen jullie samen een huis, dan worden jullie inkomens bij elkaar opgeteld bij hypotheek berekenen.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar eventuele bestaande leningen bij het bepalen van het bedrag van jouw hypotheek. Heb je geld geleend om een auto te kopen, heb je een product op afbetaling gekocht of heb je een persoonlijke lening, dan wordt dit allemaal meegenomen in de berekening voor jouw maximale hypotheek. Hoe meer leningen je hebt, des te minder je kunt lenen voor het kopen van jouw huis.


Tot slot wordt er ook gekeken naar de eventuele schulden die je op je naam hebt staan. Alle schulden die bij het BKR geregistreerd staan, worden onder de loep genomen. Alleen de studieschuld staat niet bij het BKR geregistreerd. Vermeld je deze schuld niet bij jouw hypotheekadviseur, dan wordt de schuld niet meegenomen in de berekening.

Hypotheek berekenen: je kunt het zelf

Je kunt naar een hypotheekadviseur gaan om jouw hypotheek te laten berekenen, maar je kunt dit ook zelf doen. Ben je benieuwd wat je ongeveer kunt lenen voor jouw huis, maar wil je niet meteen een afspraak maken bij de hypotheekadviseur om hierachter te komen? Dan kun je gebruik maken van een online tool om jouw hypotheek te berekenen. Je vult je gegevens in, je controleert of alle gegevens kloppen en je verstuurt jouw aanvraag voor de hypotheekberekening. Nu krijg je meteen te zien hoeveel je ongeveer kunt lenen voor jouw hypotheek, zodat je een beetje weet in welke prijsklasse je jouw huis kunt gaan zoeken.

De berekening is niet officieel en het resultaat staat niet vast, maar het resultaat geeft je wel een beetje een beeld van de lening die jij kunt afsluiten voor het kopen van je huis.