Veel zitten is slecht voor je. Uit onderzoek blijkt dat voldoende sporten de nadelen van veel zitten niet opheffen.
De Gezondheidsraad heeft in augustus 2017 een nieuwe beweegrichtlijn uitgegeven. De Gezondheidsraad adviseert nu volwassenen om wekelijks tweeënhalf uur matig intensief te bewegen. Onder matig intensief bewegen wordt verstaan: wandelen of fietsen. Verder om twee keer per week krachtoefeningen te doen en verder om niet te veel te zitten en meer te bewegen.
Maar hoe doe je dat als je een zittend beroep hebt? Hoe blijf je in beweging op je werk als je veel moet zitten?
1. Rek en Strek
Rek en strek je regelmatig uit. Vooral het rekken en strekken van je armen en draaien met de handen kan kwaaltjes als muisarmen voorkomen. Rekken houdt je soepel en voorkomt dat je spieren stijf worden. Bovendien wordt je bloedsomloop er door gestimuleerd.
2. Grijp elke mogelijkheid aan om te bewegen.
Bel of mail je collega’s niet als je er ook even naar toe kan lopen. Breng post of stukken zelf. Spaar geen klusjes op, maar doe ze één voor éen. Het is misschien wat minder efficiënt voor je werk, maar wel beter voor je gezondheid.
3. Bewegen kan ook op je stoel.
Bijvoorbeeld:
- Zit rechtop en draai je hoofd langzaam naar beide kanten. Naar voren en naar achteren. Draai vervolgens naar voren, opzij, naar achteren en naar de andere kant. Herhaal een paar keer
- Ga iets naar voren zitten, zet je handen achter je of op de leuning als je die hebt, en druk je op.
- Strek je voeten van je af en trek ze naar je toe.
- Strek om beurten je benen of allebei tegelijk.
4. Laat de spanning niet oplopen
Voel je je gestresst of wordt de werkdruk te groot? Relax dan even 10 minuten. Je zal zien dat je die tijd als je ontspannen bent makkelijk weer inhaalt.
5. De app Office Fit
Fit blijven? Laat één van deze apps je helpen:
Download de app op je tablet of mobiel.
6. Sta op als je belt
Als je telefoneert ga dan, als het even mogelijk is, staan. Of nog beter, ga wat rondlopen.
7. Gewichtjes
Zet een paar gewichtjes op je bureau. Zo kan je op geschikte momenten prima wat trainen met gewichten. Ben je aan het bellen en heb je je andere hand vrij, pak dan een gewicht op en wissel je handen af. Wil of heb je geen gewichtjes dan kun je ook een flesje water nemen.
Het trainen met gewichten kan nek- en schouderklachten voorkomen zo blijkt.
8. Gebruik je pauze nuttig
Gebruik je pauze voor wat extra beweging. Maak een wandeling of maak gebruik van de fitness ruimte als je bedrijf die heeft.
9. Vergeet je ogen niet
Niet zo zeer veel zitten, maar wel veel staren naar een beeldscherm is zwaar voor je ogen. Wrijf je handen warm en leg ze over je ogen en geef ze zo een minuutje rust. Een andere oefening voor je ogen is om eerst op iets dichtbij te focussen en dan op iets in de verte. Herhaal dat een paar keer.
10. Denk aan je houding
Een goede houding is belangrijk om pijntjes en blessures te voorkomen. Zorg dat je een goede stoel hebt en zorg dat je goed en recht op je stoel zit, dat je beeldscherm op de goede hoogte en afstand staat. Probeer er aan te denken om niet met je benen over elkaar te zitten.