Seksuele gezondheid en problemen met intimiteit

Binnen een relatie is intimiteit en seksualiteit belangrijk. Het laat partners verder naar elkaar toe groeien en verbetert hun emotionele band. Maar wat als seksueel contact niet prettig of zelfs helemaal onmogelijk is? Dat is een lastige vraag waar niet zomaar een antwoord op te geven is. Want seksuele gezondheid is een persoonlijk thema en iedereen heeft zo zijn of haar eigen ervaringen. In de onderstaande tekst bespreken we waarom het zo’n complex onderwerp is en welke stappen je kunt nemen om je seksuele gezondheid te verbeteren.

Openheid om alles te bespreken

Goede seksuele gezondheid begint bij het beschikken over de juiste informatie. Dat zijn bijvoorbeeld wetenschappelijk onderbouwde argumenten over zwangerschap en over de sociale en psychische aspecten van intimiteit. Op school krijgen we allemaal seksuele voorlichting. Desondanks is de kennis onder volwassenen vaak beperkt. Wees dus niet bang om het een en ander op te zoeken. Want meer kennis kan eigenlijk nooit kwaad. Let er wel op dat je de juiste bronnen raadpleegt.

Je eigen beleving van seksualiteit

Intimiteit is iets zeer persoonlijks, misschien wel het persoonlijkste van alles in ons leven. Daarom zijn wetenschappelijke feiten en gegevens lang niet voldoende om jouw seksuele ervaringen naar een hoger niveau te tillen. Want bij intimiteit komen veel emoties kijken. Tussen jou en je partner moet er daarom sprake zijn van een vertrouwensband. Dat is al zo bij een onenightstand, en onderling vertrouwen wordt natuurlijk nog belangrijker als je in een lange en waardevolle relatie zit. Waar geniet jij van tijdens seks en wat vind je minder prettig? Over zulke zaken praten hoort bij het versterken van jullie band. Voel jij je vrij om de meest intieme zaken met je partner te bespreken?

Je lichaam is een complexe machine

Soms is het voor jezelf ook lastig te beoordelen wat je nodig hebt. Het menselijk lichaam blijft op veel gebieden een mysterie. Maar er is wel steeds meer aandacht voor het verband tussen lichamelijke en mentale aspecten. Als je mentaal in de knoop zit is het lastig om van seksueel contact te genieten. Ga overmatige stress zoveel mogelijk uit de weg en zorg dat je voldoende slaapt. Goed voor je lichaam zorgen helpt om je seksuele gezondheid te verbeteren. Eet dus gezond en neem de tijd voor voldoende lichaamsbeweging.

Werk aan problemen die intimiteit beïnvloeden

Het is lang niet altijd duidelijk waar problemen bij seksueel contact vandaan komen. De oorzaak vinden is een groot deel van de uitdaging. We adviseren je dan ook om er iets aan te doen als je de reden kent. Een goed voorbeeld is erectiele disfunctie, aangezien geen enkel probleem in bed zo vaak is benoemd. Als dat het probleem is raden we aan om een Erectie Expert te raadplegen.

Contact opnemen met een professional bij aanhoudende problemen

Het is altijd goed om eerst zelf op zoek te gaan naar de oorzaak van een probleem. Als het geen zin heeft is het verstandig om een professional in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een seksuoloog als de problemen een mentale oorsprong hebben. Bij lichamelijke klachten die de seks belemmeren kan het nuttig zijn om medische hulp van een arts te vragen. Hierbij helpt het wederom als je geen belemmeringen wanneer je over seks praat.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.