valentijnsdag

Valentijnsdag waar komt het vandaan?

14 Februari, Valentijnsdag. Velen laten de dag voorbijgaan als een gewone dag. Maar de romantische types maken er steeds vaker iets speciaals van.

 

Kaartje, kadootje

Een kaartje, een kadootje, een etentje, een romantisch uitstapje, je kan van alles bedenken. Voor de mensen die denken dat Valentijnsdag slechts een bedenksel is van de plaatselijke middenstand, er zit dus zeker wel een lange traditie en geschiedenis aan vast.

Er bestaan verschillende legendes voor het onstaan van Valentijnsdag. Lees de bekendste hieronder.

 

Claudius en Sint Valentijn

Het Romeinse Rijk had rond 270 a.d. zijn beste tijd had gehad. Het was te groot geworden om beschermd te worden. Het was binnen het rijk een chaos en aan de agressie van buitenaf kon geen weerstand worden geboden.

 

Verboden huwelijk

Keizer Claudius II had zojuist het huwelijk voor soldaten verboden. Reden hiervoor was, dat soldaten die getrouwd waren naar zijn mening te veel met hun huwelijk en gezin bezig waren, en daarom geen goede soldaten konden zijn.
De bisschop Valentijn vond dit te ver gaan. Hij trouwde geliefden in het geheim. Toen Claudius ontdekte wat deze ‘vriend van de geliefden’ deed, liet hij hem oppakken en werd hij uiteindelijk ter dood gebracht. op 24 februari 270 a.d.

 

Wonderbaarlijke genezing

Terwijl bisschop Valentijn zijn doodsvonnis afwachtte kwam hij in contact met de gevangenis bewaarder, Asterius, die een blinde dochter had. Asterius vroeg Valentijn of deze zijn dochter kon genezen. Door zijn geloof kon de dochter op wonderbaarlijke wijze weer zien.

 

Van je Valentijn

Vlak voor zijn executie vroeg schreef hij een boodschap voor de dochter en ondertekende die met: Van je Valentijn. Deze zin wordt nog wel gebruikt. De Paus riep in 496 na Christus de 14e februari uit tot gedenkdag van Sint Valentijn en werd hij de beschermheilige van Valentijnsdag.

 

De Valentijnskaart

Het versturen van Valentijnskaarten gebeurt sinds de Middeleeuwen. Het was de gewoonte om deze kaarten anoniem te versturen. Voor die tijd werden teksten eerder gezongen of opgezegd. De eerste Valentijnskaart werd verstuurd door de Hertog van Orleans, die in de gevangenis verbleef.

 

Nederland

In Nederland wordt er steeds meer  aandacht besteed aan Valentijnsdag. Maar in buurlanden is het animo hiervoor al langer veel groter.

 

lees ook: 10 valentijn tips voor singles

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.