onderwerpen gesprek eerste date

Onderwerpen gesprek eerste date

Wat zijn veilige en toch leuke gespreksonderwerpen op je eerste date?

Welke onderwerpen zijn interessant genoeg om jullie allebei te boeien en helpen ook nog mee om elkaar beter te leren kennen?

Gespreksonderwerpen eerste date

Op een eerste date is het altijd handig een paar gespreksonderwerpen achter de hand te hebben. Niet alleen omdat je de ander wilt leren kennen, maar ook omdat je niet wil dat er ongemakkelijke stiltes vallen. Hoe leuk het onderwerp ook is, voor alles geldt: praat niet alleen, maar luister ook. En ga niet eindeloos over een onderwerp door.

Waar houd je van en waarvan niet?

Het is leuk om uit te wisselen waar jullie wel en niet van houden. Als je toevallig in een restaurant hebt afgesproken dan is het gemakkelijk om het gesprek te brengen op eten waar jullie van houden, of jullie van koken houden, enz. Ben je in een café dan is het een kleine stap om het gesprek op muziek te brengen. Jullie smaak, of het nu om muziek, tv-programma’s, boeken, films of eten gaat is een veilig onderwerp. Een verschillende smaak in muziek kan leuke discussies opleveren en hoeft echt geen belemmering te zijn voor een mogelijke relatie. En datzelfde geldt voor een verschillende smaak in eten. Er zijn vast ook wel overeenkomsten te vinden.

Levensstijlpraten eerste afspraakje

Een onderwerp dat je veel kan vertellen over elkaar, is wat voor levensstijl jullie hebben. Ben je iemand die graag het grootste deel van zijn/haar vrije tijd buitenshuis in gezelschap van vrienden en kennissen doorbrengt? Of ben je juist iemand die veel tijd alleen nodig heeft en het liefst met of zonder partner thuis op de bank hangt? Dit onderwerp kan interessante informatie opleveren, die ook wel wat zegt over de kans van slagen van een relatie. Is je date iemand die ieder vrij moment in de sportschool doorbrengt of op het voetbalveld terwijl jij niet van je stoel te branden bent? Of volgt je date juist ieder sportprogramma op TV terwijl jij er van houdt om uit te gaan met vrienden? Dat kan wel eens problemen opleveren.

Toekomst

Ook een leuk onderwerp om het over te hebben is hoe jullie de toekomst zien. Wat heb jij en wat heeft je date voor toekomstbeeld. Wat zijn dingen die je graag zou willen bereiken of graag zou willen doen wat betreft werk, of waar je zou willen wonen, waar je op vakantie naar toe zou willen, enz. Maar…. vermijd onderwerpen als trouwen en kinderen. Tijdens een eerste date is dat meestal een stap te ver.

Hobby’s

Omdat je elkaar toch een beetje wilt leren kennen, is één van de meest voor de hand liggende onderwerpen: hobby’s. Wat doe je in je vrije tijd, wat vind je leuk om te doen. Wat betreft hobbies kunnen jullie vrij uit praten. Je kunt vragen wat je wilt. Pas alleen op dat je niet zo enthousiast en lang over je eigen hobby praat dat het de ander gaat vervelen.

Werk of opleiding

Het is logisch dat je praat over wat je dagelijks doet, dus over je baan of je opleiding. Wat je doet, zegt iets over jou en je interesses en je opleidingsniveau. Wijd niet te veel uit over details, collega’s enz.

Andere veilige onderwerpen

Je kunt het ook best hebben over je huisdieren, broers en zussen, en actualiteiten van het moment. Je kunt iets aardigs zeggen over een kledingstuk of accessoire dat de ander draagt. Als je je niet op je gemak voelt of zenuwachtig bent, kun je dat ook zeggen.

Waar praat je liever niet over?

Verhalen over je ex of exen kun je beter tot later bewaren. Ook familieruzies, geldproblemen en hoe je droomhuwelijk eruit ziet is minder geschikt voor een eerste afspraakje.

Over het algemeen

  • probeer plezier in het gesprek te hebben
  • zie je date als een nieuwe kennis, en niet als je toekomstige levenspartner.
  • je hoeft niet krampachtig het gesprek op gang te houden en het is ook helemaal niet erg als het gesprek even stil valt
  • als je relaxt bent zal het gesprek zul je makkelijker gespreksonderwerpen vinden
  • je hoeft een onderwerp niet helemaal uit te kauwen, als het klaar is, is het klaar.
  • lees ook deze andere 10 onmisbare tips voor een eerste date

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.