midlife

Hoe ga jij om met zijn midlife crisis?

Sommige mannen gaan vrij probleemloos door de midlife crisis en zien zelfs kans het in positieve veranderingen om te zetten, anderen gooien het roer helemaal om…

Wat zijn de kenmerken?

Sommige mannen gaan vrij probleemloos door de midlife crisis en zien zelfs kans het in positieve veranderingen om te zetten, anderen gooien het roer helemaal om en het lijkt of ze het liefst alles aan hun huidige leven willen veranderen. Sommige mannen lijken meer gegrepen te worden door de crisis dan andere. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen met onverwerkte problemen uit hun jeugd, mannen die zich zowiezo moeilijk kunnen uiten of die net een sterfgeval meegemaakt hebben of zich in een moeilijke situatie bevinden, b.v.schulden hebben zich eerder door de crisis zullen laten meeslepen. De kenmerken zijn vooral onvrede met zichzelf en hun situatie en de wens om dat te veranderen.

bekijk hier de kenmerken van een midlife crisis

Ontevreden

Een man komt tot het besef dat hij niet tevreden is met zichzelf en met zijn omgeving. Beseffen dat je oud(er) wordt is nooit leuk en zeker niet in een tijd waarin de jeugd en er jong uitzien als erg belangrijk wordt ervaren. Als je dan kijkt naar hoe je leven zich heeft ontwikkeld en beseft dat dat anders is dan je had gewild, dan kunnen gevoelens van ontevredenheid en zelfs depressie makkelijk de kop opsteken.

Mannen tussen de 40 en de 60 jaar

Deze gevoelens openbaren zich vaak bij mannen tussen de 40-60 jaar. De mate waarin een man met deze gevoelens om weet te gaan is bepaalt de hevigheid van zijn crisis. Hoewel een midlife crisis niet officieel erkend is door de psychologie, lijken veel mannen toch gelijksoortig en herkenbaar gedrag te vertonen. Sommige mannen gaan zich tijdelijk weer als puber gedragen, anderen willen van hun verantwoordelijkheden af en lijken voor geen rede meer vatbaar. De crisis kan maanden tot jaren duren.

Verandering

Natuurlijk hebben vrouwen ook moeite met ouder worden, ze gaan er alleen anders mee om en kunnen over het algemeen gemakkelijker hun gevoelens uiten. Mannen bij wie de midlife crisis toeslaat, kunnen ontevreden zijn met alle aspecten van hun leven, hun gezinsleven, relatie, baan, uiterlijk en hun vrijetijdsbesteding. Ze lijken die ontevredenheid om te willen zetten in verandering. Maakt niet uit wat het kost en wie er onderweg gekwetst wordt. Ze willen kijken wat er nog van hun leven te maken valt, en kijken of ze nog in trek zijn bij andere vrouwen. Een instrument gaan bespelen, motorrijles nemen, een nieuwe, spannende relatie, emigreren, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Partner en gezin

Afhankelijk van hoe sterk deze gevoelens zijn en hoe de man er mee omgaat kun je begrijpen dat ook vrouw en kinderen te lijden hebben onder zo’n crisis. De ontevredenheid breidt zich ook vaak uit naar de relatie en verwijten en ruzies zijn dan het gevolg. Zeker als de man zijn kansen bij andere of jongere vrouwen nog eens wil onderzoeken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.