Het verbreken van een relatie is nooit leuk, maar al helemaal niet als jij degene bent die gedumpt wordt.

Als je zelf degene bent die een einde aan een relatie maakt, heb je ruim voor die tijd al gevoelens gehad die horen bij het beëindigen van een relatie.

Het kan je op iedere leeftijd overkomen, bij een relatie van een paar weken of na een huwelijk van jaren.

Niet te geloven

Misschien zag je het al aankomen, of misschien kwam het volledig uit de lucht vallen. De gevoelens waar je mee te maken krijgt zijn verdriet, of zelfs een soort rouw maar ook ongeloof, afwijzing, boosheid, onzekerheid en angst. Als het volkomen onverwacht is, zul je het in eerste instantie niet kunnen geloven, en zelfs ontkennen. Nee, hij/zij zal wel boos zijn, hij/zij meent het niet, hij/zij komt wel terug.

Als na de eerste schok de waarheid gaat doordringen zullen gevoelens van boosheid en woede opkomen. Hoe durft hij/zij mij aan de kant te zetten. Zeker als je in de steek wordt gelaten voor iemand anders.

Niet echt een troost, maar wel iets om je te bedenken, je bent niet de enige die wordt gedumpt. Het is het risico dat je op de koop toe neemt als je in een relatie stapt.

Wat nu?

Hoe snel je er overheen komt is voor iedereen verschillend. Je rot voelen om een beëindigde relatie is natuurlijk en normaal. Maar hoe en hoe lang is per persoon verschillend. De één lijkt er moeiteloos overheen te stappen, terwijl het een ander maanden kost om zijn/haar leven weer zijn normale gang te laten gaan. Maar de lengte van de periode van ‘rouw’, wil niks zeggen over hoe erg je het allemaal vindt.

Tips

Tips om snel de draad weer op te pakken en verder te gaan met je leven.

Zelfmedelijden

Zwelgen in zelfmedelijden en eindeloos analyseren van de relatie en wat er verkeerd is gegaan moet je zoveel mogelijk vermijden. Geef jezelf even de tijd om te overdenken wat is gebeurd, maar probeer daarna niet langer meer te speculeren en te bedenken wat je beter had kunnen doen om de relatie te redden. Sommige relaties zijn niet te redden, en dan ben je beter af alleen.

Blijven hopen?

Blijven hopen dat hij of zij weer van gedachten verandert en terug komt? Grijp je iedere gelegenheid aan om contact te zoeken? Wees dan heel voorzichtig, als hij/zij zich onpersoonlijk en koel gedraagt, zie het als een hint geef ze de ruimte en laat ze met rust. Zoekt de ander zelf contact, dan is de keuze aan jou in hoeverre je dat toelaat. Misschien hoeft het dan niet eens meer van jou.

Stemming maken

Lekker afgeven en gemene dingen zeggen over je ex tegen vrienden en familie is verleidelijk, maar hou liever de eer aan jezelf. Bovendien, als het ooit nog goed zou komen, hoe klein de kans ook is, dan plaatst dat jou niet in een goed daglicht.

Vrijheid

Of je het wilt of niet, je zult een hoop vrijheid krijgen. Je zult beslissingen kunnen nemen zonder met iemand rekening te hoeven houden. Het heeft tijd nodig dat te waarderen en daarmee om te gaan.

Nieuwe relatie

Stort je niet meteen in een nieuwe relatie, al heb je nog zoveel behoefte aan vriendelijkheid, waardering enz. Begin geen relatie om maar iemand te hebben.

Herinneringen

Vermijd plaatsen, voorwerpen, muziek die herinneringen aan gelukkiger tijden oproepen. Ga je huis door en verwijder voorwerpen die je aan hem/haar doen denken. Sla ze zolang op. Na verloop van tijd zul je die herinneringen wel aankunnen zonder dan je je er rot door gaat voelen.

Afleiding

Zoek afleiding, stort je tijdelijk op je werk, kies een hobby of sport, zoek oude vrienden op, ga je huis verven. Doe alles om je af te leiden van je verbroken relatie.

Zelfvertrouwen

En misschien wel het belangrijkste: werk aan je zelfvertrouwen. Doe er alles aan om je goed te voelen over jezelf. Werk aan je uiterlijk, je conditie en alles waardoor je je beter en sterker gaat voelen. Laat maar eens goed zien wat je ex mist.

 X