Als je partner door een midlife crisis gaat, dan is dat niet alleen een moeilijke periode voor hem, je zal je zelf ook wel eens afvragen hoe jij daar het beste mee om kan gaan.
Niet alleen zijn crisis
Niet elke man krijgt last van een midlife crisis. En bij mannen die wel gegrepen worden door de crisis zal de heftigheid variëren. Maar over het algemeen kenmerkt een midlife crisis zich door ontevredenheid en de drang naar verandering op elk mogelijk gebied: relatie, werk, hobby en uiterlijk. Men kiest er liever voor bestaande problemen te laten liggen, de boel te ontvluchten en opnieuw of aan iets nieuws te beginnen. Dat de partner en eventuele kinderen hier ook onder kunnen lijden is daarbij onvermijdelijk. Hoe ga je daar als partner mee om?
bekijk hier de kenmerken van een midlife crisis
Hoe ga je er mee om?
Het is niet jouw schuld
Het is goed om je te bedenken dat deze gevoelens bij een man voortkomen uit angst, depressie en onzekerheid. Bedenk je dat het niet tegen jou is gericht en ook niet jouw schuld is. Al kan een man je veel verwijten maken, je bent niet de oorzaak van zijn ongelukkigheid.
Jij kan zijn gevoelens niet veranderen
De gevoelens die je man op dat moment heeft, daar kan jij weinig aan veranderen. Hij moet er door heen. Je kunt gaan mopperen, eisen stellen en klagen maar dat heeft geen zin en zal eerder tegen je werken. Probeer het niet te persoonlijk op te nemen. Het is niet tegen jou gericht, al lijkt het soms of je niks meer goed kan doen. Proberen om er telkens over te praten, ruzie te maken en zijn gedrag analyseren zal je ook niet verder helpen.
Neem afstand en ga voor jezelf
Het klinkt natuurlijk makkelijker dan het is, maar probeer om hem zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan. Binnen alle redelijkheid natuurlijk. Je kan natuurlijk wel je grenzen stellen. Je hoeft het niet te tolereren. Bijvoorbeeld als hij jullie geld wil besteden aan zijn bevliegingen of dat hij zijn nieuwe ‘vriendinnen’ naar jouw huis laat bellen en helemaal niet dat hij ze bij je thuis uitnodigt. Ook als hij plotseling het huis en de hele boel wil verkopen om te gaan emigreren, hoef je daar niet in mee te gaan. Maar als hij veel tijd op de golfbaan wil doorbrengen, een speciaal dieet wil volgen, zijn haar wil verven of overdreven vaak naar de sportschool wil gaan, probeer er dan geen punt van te maken. Hoe belachelijk je het ook vindt. Doe intussen zo veel mogelijk leuke dingen voor jezelf en je kinderen.
Positieve houding
Probeer positief te blijven voor jezelf. Natuurlijk ben je boos en vind je terecht dat je onredelijk wordt behandeld. Doe zo vriendelijk mogelijk. Met vriendelijkheid kom je verder dan met hatelijk gedrag. En, hoe lelijker je tegen hem doet hoe meer hij zich gerechtvaardigd voelt om weg te vluchten van jou en jullie relatie. Bedenk dat het een tijdelijke situatie is. Zekerheden over de afloop heb je natuurlijk niet en mocht het toch fout gaan tussen jullie dan heb jij er in ieder geval alles aan gedaan.
Hoe lang gaat het duren?
Een midlife crisis kan maanden tot jaren duren. De duur verschilt per man en is afhankelijk van de hevigheid van de crisis. Als men eenmaal accepteert dat men ouder wordt en in een andere fase van het leven komt, dan is het ergste meestal voorbij.
Kennis kan helpen
Het herkennen en erkennen van de midlife crisis en de kenmerken die erbij horen kunnen een man helpen zijn eigen gevoelens te begrijpen.
Professionele hulp
Als je hem zo ver kunt krijgen alleen of met jou samen van gedachten te wisselen met een psycholoog, dan kan dat ook helpen. Hoewel de kans groot is dat hij vindt dat er niks met hem aan de hand is, maar dat alleen zijn omgeving niet deugt. Een psycholoog kan hem een spiegel voorhouden en hij zal eerder naar hem/haar luisteren dan naar jou.
Hopelijk is het geen mooie jonge psychologe, anders wordt hij daar ook nog verliefd op. ;-).