Volgens onderzoekers heeft iedereen zijn eigen basis geluksniveau. En vanaf dat punt maken positieve gebeurtenissen je gelukkiger en negatieve gebeurtenissen je ongelukkiger.
Wat is er belangrijker dan je gelukkig te voelen? Het goede nieuws is dat je dat basis geluksniveau zelf kunt optimaliseren, met een beetje oefening en inspanning. Je kunt ervoor kiezen om gelukkig te zijn, tot op zeker hoogte natuurlijk. Misschien de moeite waard om het eens uit te proberen.
De volgende tips helpen je om te kiezen om gelukkig te zijn
“Most people are about as happy as they make up their minds to be.” —Abraham Lincoln
Of wel, de meeste mensen zijn zo gelukkig als ze besluiten te zijn…
#1 Stel je als doel om gelukkig te worden
Veel draait om je eigen instelling. Als je besluit dat je jezelf gelukkiger wilt voelen en dat als doel op zich stelt, dan verandert dat je instelling al. Een grote groep experts gelooft dat je geluk zelf kan bewerkstelligen. Bij een onderzoek met twee groepen, luisterde de ene groep naar vrolijke muziek. De groep kreeg de opdracht om actief te proberen zich gelukkiger te voelen door die muziek. De andere groep kreeg geen opdracht mee. Het geluksgevoel van de eerste groep verbeterde aanzienlijk en meer dan dat van de tweede groep.
#2 Herken negatieve gevoelens
Op het moment dat je jezelf realiseert dat je negatieve gedachten hebt, kun je jezelf dwingen ze los te laten en aan iets anders te denken. Bijvoorbeeld, iemand heeft iets tegen je gezegd dat niet speciaal aardig is. Later denk je er nog eens over na en je gaat piekeren over wat die persoon nu precies met die opmerking bedoelde. Tijdens dat piekeren verandert je mening over die persoon, en niet ten goede. Als je, voordat je die gevoelens verder laat ontwikkelen, ervoor kiest om met dat gepieker te stoppen, dan bespaart je dat veel onnodige en negatieve gevoelens.
#3 Richt je aandacht op het positieve
Volgens deze neuropsycholoog reageren mensen veel sterker op negatieve gebeurtenissen, dan op positieve gebeurtenissen. Maar die neiging kan je veranderen door te proberen om je meer te richten op positieve gebeurtenissen, hoe klein en onbetekenend ze ook zijn, en al duren ze minder dan een minuut. Probeer het geluksgevoel dat die gebeurtenissen teweeg brengen, zo lang mogelijk vast te houden en er van te genieten. Het helpt je ook om te relativeren. Want ook al zijn er op dat moment nog zo veel nare dingen in je leven, je kunt altijd nog wel iets bedenken waar je wel blij mee bent. Dat helpt je om niet bitter te worden en niet vast te blijven zitten in het idee dan alles alleen maar vervelend en negatief is.
#4 Wees dankbaar
Het klinkt misschien een beetje als een zin uit de bijbel, maar dankbare mensen zijn aantoonbaar gelukkiger. Mensen die dagelijks één of meerdere dingen bedenken waar ze dankbaar voor zijn, vergroten daarmee hun eigen gevoel van welzijn.
#5 Oefen jezelf in vergeving
Niet altijd makkelijk, maar vooral goed voor jezelf, is het vergeven van anderen. Als je mensen iets kwalijk neemt of gebeurtenissen in het verleden niet kunt vergeten, dan is dat schadelijk voor je eigen gezondheid. Laat het los, vergeef mensen die je iets hebben aangedaan, niet voor die andere mensen, maar vooral voor jezelf.
#6 Zoek innerlijke rust
Mensen die regelmatig mindfulness beoefenen of mediteren blijken weerbaarder te zijn op mentaal gebied. Ze zijn in staat om het constante ‘gekwebbel’ in hun eigen hoofd stil te leggen en de rust in zichzelf te vinden. Na verloop van tijd laten mensen die langere tijd meditatie beoefenen zich minder snel van hun stuk brengen door gebeurtenissen van buitenaf en daardoor wordt je stemming positiever en gelijkmatiger.
#7 Gun het jezelf om je gelukkig te voelen
Maak tijd vrij om dingen te doen die je graag wilt doen. Stel ze niet uit omdat je op dit moment te druk bent met je werk of te moe bent of wacht op betere tijden. Leef in het nu.
#8 Je ongelukkig voelen door wat anderen overkomt
Vervelende dingen gebeuren nu eenmaal. Soms treft het jou en soms treft het anderen. Maar als je je vaak ongelukkig voelt door wat anderen overkomt, dan schaad je jezelf daarmee. Anderen hebben er tenslotte niets aan als jij je ongelukkig voelt en worden er ook niet beter van. Natuurlijk kan je anderen wel steunen, maar doet dat dan liever op een praktische manier.