bankhypotheek

Wat is een bankhypotheek?

De bankhypotheek kan gezien worden als een vorm van krediethypotheek. Het huis dient als onderpand voor alle huidige en toekomstige schulden van de hypotheeknemer. Maar eenmaal afgeloste bedragen kunnen ook weer opgenomen worden.

Huis als zekerheid voor de bank

Een bankhypotheek is een hypotheek waarbij het huis als onderpand geldt voor alle huidige en toekomstige vorderingen die de hypotheeknemer heeft of zal krijgen. Ook voor rood staan op de bankrekening of ander vormen van schuld geldt het huis als onderpand. Dit geeft de bank extra zekerheid dat leningen worden afgelost.

Hoogte bankhypotheek

De hoogte van deze hypotheekvorm of het maximum bedrag dat als hypotheekbedrag mag worden opgenomen is vastgelegd in de hypotheekakte. Mocht een deel van de hypotheek zijn afgelost, dan kan het bedrag weer, zonder tussenkomst van de notaris, tot het maximum worden opgekomen.

Nadelen van de bankhypotheek

Als het geld van de bankhypotheek wordt gebruikt voor andere doeleinden als het onderhoud of de verbetering van de eerste woning, dan is de rente niet aftrekbaar van de belastingen.


Voor wie is de bankhypotheek geschikt?

De voorwaarden van de bankhypotheek maken deze uitermate geschikt als een zakelijke hypotheek voor zelfstandige ondernemers of ZZP’ers. Zij hebben zo de mogelijkheid eventueel onregelmatige inkomsten op te vangen.