hypotheek adviseur

Wat is de toegevoegde waarde van een hypotheekadviseur? 

Bij de aankoop van een woning sluit het gros van de huishoudens een hypotheek af. In het bijzonder, wanneer het om de eerste woning gaat. Om tot een hypotheekovereenkomst te komen, schakelen huishoudens in de meeste gevallen een hypotheekadviseur in. Er zijn verschillende redenen die maken dat de hulp van zo’n financieel adviseur wenselijk is. Dat geldt overigens niet alleen bij het afsluiten van een eerste hypotheek, maar bijvoorbeeld ook bij het oversluiten van een hypotheek, een hypotheek verhogen en het verzilveren van overwaarde op een woning. 

Vaststellen van de maximale hypotheek in jouw situatie 

In de basis biedt een hypotheekadviseur ondersteuning bij het afsluiten van een hypotheek. Dit begint vaak bij het vaststellen van de maximale hypotheek in jouw situatie. Een adviseur kijkt niet alleen naar je huidige situatie, maar ook naar de situatie over een paar jaar. Mogelijk ben je voornemens minder te gaan werken, of verwacht je over een aantal jaar een gezinsuitbreiding. Het zijn factoren die invloed hebben op het bedrag wat je op verantwoorde wijze kunt lenen bij de bank. Deze informatie helpt je een reëel bod uit te brengen op woningen. Je weet op voorhand hoeveel je ongeveer kunt lenen.

Aanvragen van een hypotheekofferte en sluiten overeenkomst 

Zodra het bod op een woning geaccepteerd is, helpt de hypotheekadviseur je bij het opvragen van een hypotheekofferte en het sluiten van een overeenkomst. Let op, je zou een offerte theoretisch gezien zelf op kunnen vragen. Een hypotheekadviseur vertelt je echter precies waarop je moet letten bij het vergelijken van de offertes van verschillende aanbieders. Daarnaast staat niet iedere hypotheekverstrekker het toe een hypotheek af te sluiten zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. 


Hypotheek oversluiten of verhogen voor een verbouwing 

Zoals eerder aangehaald werd, helpt een hypotheekadviseur niet alleen bij het afsluiten van een hypotheek voor de aankoop van een woning. Ook ondersteunt deze je bij een hypotheek verhogen of oversluiten. Dat eerste is wenselijk, wanneer je bijvoorbeeld voornemens bent je bestaande woning te verbouwen. Ook kan het verhogen van een hypotheek interessant zijn, wanneer je een deel van de overwaarde op je woning wilt verzilveren. Het oversluiten van hypotheken kan je op maandbasis een forse besparing op je vaste lasten opleveren als de rente de afgelopen jaren gedaald is. Is er sprake geweest van een stijgende rente? In dat geval zal dit minder interessant zijn. Een hypotheekadviseur berekent vooraf welke besparing het oversluiten van een hypotheek je op kan leveren.