makelaar

Vraag naar specialisten in vastgoed en makelaardij blijft groot

Wie een opleiding vastgoed en makelaardij volgt, hoeft vooralsnog niet bang te zijn de komende jaren zonder werk te zitten. De vraag naar specialisten op het gebied van vastgoed is nog altijd groot. Daarbij maakt de huidige particuliere woningmarkt dat makelaars onmisbaar zijn; het aantal transacties tussen woningzoekenden en verkopers blijft hoog. Daar de bouw van nieuwe woningen op een relatief laag tempo gaat, zal de vraag de komende jaren groter blijven dan het aanbod. Voor makelaarskantoren de kans om verder te groeien en hun personeelsbestand uit te breiden met nieuwe makelaars. 

Vind je het leuker om te werken aan de realisatie van bouwprojecten, in plaats van aan de verkoop ervan? Er zijn verschillende andere hbo-opleidingen, waarbij afgestudeerde studenten vrijwel direct aan de slag kunnen. Om een voorbeeld te geven: Bouwkunde. Het betreft een 4-jarige opleiding. 

Markt voor zakelijk vastgoed herstelt zich snel 

Ten tijde van de uitbraak van de pandemie zakte de markt voor zakelijk vastgoed enige tijd in elkaar; de vraag bleef achter bij het aanbod. Logisch ook, daar zakelijke partijen de onzekere marktomstandigheden wilden afwachten vooraleer zij bereid bleken te zijn een volgende grote investering te doen. Overigens moet hierbij worden opgemerkt, dat dit verschilde per segment in de vastgoedmarkt. Inmiddels is de vastgoedmarkt bezig zich te herstellen, waarbij de vraag naar logistiek en middelgrote bedrijfsruimten groeit. Het maakt dat de vastgoedsector zich voorlopig geen grote zorgen maakt. Een snel oplopende rente en de fors toenemende bouwkosten kunnen daar op termijn mogelijk verandering in brengen.  


Ontwikkelingen op de vastgoedmarkt 

De vastgoedmarkt maakt verschillende ontwikkelingen door. Zo blijkt dat de markt voor huurwoningen nog altijd zeer krap is. Niet alleen voor de particuliere huurder, maar ook voor de investeerder. De kans is groot dat deze krapte voorlopig aanhoudt, daar de vraag vanuit de particuliere huurder nog altijd zeer groot is. Het is lastig het portfolio uit te breiden met nieuwe beleggingspanden. 

Hier komt bij dat kantoorpanden richting 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Voor vastgoedontwikkelaars reden om massaal te investeren in verduurzamende maatregelen. Ook winkelpanden zetten in op innovatie, mede doordat ruimtes anders gebruikt worden. Consumenten doen hun aankopen steeds vaker online; winkels dienen ze op andere wijze richting de fysieke vestiging te lokken. Door voor een opleiding richting vastgoed en makelaardij te kiezen, kun je hier straks zelf een rol in spelen.