opleiding kiezen

Zo kom je erachter welke studie bij jou past

Tips om erachter te komen welke studie geschikt voor jou is

Wil je erachter komen welke studie het beste bij jou past en ben je op zoek naar tips? Misschien denk je dat verpleegkunde hbo wellicht een geschikte studie is, maar ben je hier nog niet geheel zeker van of twijfel je tussen deze en andere studies. Geen nood, want in dit artikel voorzien wij je van tips om erachter te komen welke studie het meest geschikt voor jou is. Lees snel verder voor meer informatie.

Bedenk wie je bent en wat je kunt

Het eerste wat je gaat doen, is bedenken wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. Schrijf je sterke en zwakke punten op, wat je hobby’s zijn en wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van je studie. Eventueel kun je ook een studiekeuzetest maken of aan je vrienden, vriendinnen en familie vragen hoe zij jou zien. Vraag hen jouw goede eigenschappen te benoemen en wat zij vinden dat precies bij jou past.

Vraag een adviesgesprek met je decaan aan

Een andere goede tip is het aanvragen van een adviesgesprek bij de decaan. De decaan kan al je vragen over het kiezen van een studie voor je beantwoorden. Zij zijn er speciaal voor om jou van informatie te voorzien en persoonlijk advies te geven. Omdat ze jou kennen, kunnen ze je ook echt verder helpen.

Vergelijk opleidingen met elkaar

Als je weet wie je bent en waar je vaardigheden liggen, kun je op zoek gaan naar passende opleidingen. Misschien is een pabo opleiding wel geschikt voor jou of is een opleiding richting communicatie meer geschikt. Bekijk eens een studiekeuzegids en blader deze goed door om te kijken welke opleidingen bij jouw interessegebied en vaardigheden passen. Op basis daarvan kun je zien welke opleidingen je aanspreken en ook al enkele opleidingen wegfilteren.

Bezoek open dagen

Heb je eenmaal helder welke opleidingen je aanspreken, dan wordt het tijd om kennis te maken met de opleidingen en de sfeer op de opleidingsinstellingen te proeven. Dit doe je het beste door open dagen te bezoeken. Op open dagen kun je jouw vragen stellen aan studenten en docenten en het gebouw bekijken waar je straks colleges volgt. Denk goed na over of je jezelf bij betreffende onderwijsinstelling ziet rondlopen en of de opleiding je aanspreekt.

Wij wensen je veel succes met het maken van je studiekeuze. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.