Registratie bij het BKR: hoe zit dat?

Als je dacht dat Google te veel je weet, dan ken je het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel nog niet. Als jij een lening, krediet of afbetaling met een waarde van meer dan 250 euro hebt of hebt gehad, dan weet het BKR daarvan. Het vervelende daarvan is dat ook officiële kredietverstrekkers zich van jouw registratie kunnen verwittigen als jij een lening of krediet wilt afsluiten bij hen. Geld lenen is daardoor niet zo eenvoudig als het wellicht lijkt. Daarom gaan we in dit artikel wat verder in op BKR-registratie en leningen.

Wanneer registratie bij BKR?

Alle leningen, kredieten en afbetalingen met een waarde van meer dan 250 euro worden bij het BKR geregistreerd. Je persoonlijke leningen, hypotheek en een eventueel doorlopend kredieten staan hier dus te boek tot 5 jaar nadat ze afbetaald zijn. Op basis van deze informatie kan een kredietverstrekker waar jij een lening of krediet aanvraagt het maximaal te lenen bedrag naar beneden bijstellen. Als jij nog lopende aflossingen hebt staan, heb je immer minder draagkracht voor een nieuwe lening. Wees je ervan bewust dat ook telefoonabonnementen waarbij je een telefoon van meer dan 250 euro afbetaalt en de auto die je op afbetaling koopt geregistreerd worden bij het BKR.

Negatieve BKR-registratie

Dan bestaat er ook nog iets als een ‘negatieve’ BKR-registratie, wat in feite inhoudt dat je te boek staat als wanbetaler. Dit zal niet meteen het geval zijn wanneer je een keer een maand achterloopt met betalen, maar als dit vaker voorkomt resulteert dat in een negatieve registratie. Die negatieve registratie kan kredietverstrekkers ertoe bewegen om jou in het geheel geen lening te verstrekken. In dat geval kun je bezwaar aantekenen tegen de negatieve registratie bij het BKR, als je tenminste denkt dat deze onterecht is of achter je ligt. Hier kun je ook een gespecialiseerd bureau voor inschakelen.


Uitzondering: DUO en onderhandse particuliere leningen

Gelukkig bestaan er ook nog een paar uitzonderingen op het registreren van leningen bij het BKR. Je studieschuld wordt daar namelijk niet geregistreerd, terwijl dit bij sommigen toch om aanzienlijke bedragen gaat. Maar DUO is een overheidsinstelling en de overheid deelt geen informatie met het BKR. Vooralsnog tenminste, want er klinken geluiden om studieschuld wél te gaan registreren bij het BKR om problemen met hypotheken te voorkomen. Ook onderhandse leningen die je afsluit bij een particulier (zoals je ouders, je oom of je overbuurman) worden niet geregistreerd bij het BKR, omdat particulieren geen officiële kredietverstrekkers zijn. Wel moeten ook zij een marktconforme rente in rekening brengen en deze rente opgeven bij hun aangifte inkomstenbelasting.

Het BKR is dus niet echt je vriend. Maar de notie van BKR-registraties zijn wel een stok achter de deur om verstandig om te gaan met leningen, kredieten en afbetalingsregelingen. Laten we er daarom maar het positieve van inzien.