besparen autoverzekering

Hoe kan je besparen op je autoverzekering?

Een autoverzekering of tenminste een WA-verzekering is verplicht voor iedere kenteken bezitter. Het is de kunst is om je autoverzekering zo te kiezen dat alleen die schade gedekt is die echt nodig is.

Kleine schade zelf betalen?

Het kan in sommige gevallen lonend zijn om kleine schades zelf te betalen omdat je anders je no-claim kwijt raakt, waardoor de premie van je autoverzekering behoorlijk kan stijgen. Reken je voor- en nadeel dus even uit. 

Betaal per jaar

Door autoverzekeringen per jaar in plaats van per maand te betalen, kan je geld besparen. Het kan je, afhankelijk van de verzekeraar, wel tot 3-10% van de premie schelen.


Onderhandelen kan soms lonen

Als je een autoverzekering hebt en je kan ergens anders goedkoper terecht, dan wil je oude verzekeraar je soms tegemoet komen. Je krijgt dan korting op de premie als je toch besluit te blijven. Je moet dit wel zelf aankaarten natuurlijk.

Kies de dekking die bij de leeftijd van je auto past

Bij de meeste verzekeringen kan je precies berekenen wat je autoverzekering gaat kosten. Hier kan je een voorbeeld van ‘verzekering auto berekenen‘ bekijken. Je ziet dan ook de verschillen in premie van een all-risk, WA-casco en WA-verzekering.

Vaak nemen mensen een all-risk verzekering als ze een nieuwe auto kopen. Deze verzekering wordt dan automatisch elk jaar verlengd. Maar als je auto ouder wordt, is dat vaak niet meer nodig. Auto’s tot 6 jaar oud worden vaak all-risk verzekerd, tussen de 6 en 10 jaar WA-casco en bij auto’s ouder dan 10 jaar is een WA-verzekering meestal voldoende.


Tijdelijk voor aanvullende modules kiezen

Je omstandigheden wat betreft de auto zijn niet het hele jaar hetzelfde. Misschien ga je een paar weken per jaar op vakantie of ga je regelmatig passagiers in je auto meenemen. In zo’n geval hoef je niet altijd het hele jaar voor die extra dekking te betalen. Bij sommige verzekeraars kan je bepaalde modules aan en uit zetten. Je kan dan je WA-verzekering tijdelijk uitbreiden of een inzittende verzekering nemen.

Let op wie je in je auto laat rijden, het kan je geld kosten

Je auto aan één van je kinderen uitlenen of aan een goede kennis, het gebeurt vaker dan je denkt. Meestal verloopt dit zonder problemen, maar het kan je ook geld kosten. Drie voorbeelden waarop het jou geld kan kosten:

  1. Mocht iemand anders met jouw auto betrokken raken bij een ongeval, dan zal jouw autoverzekering de schade aan de tegenpartij gewoon vergoeden. Voorwaarde is wel dat je toestemming hebt gegeven om de auto te gebruiken. De schade aan jouw auto komt wel voor jouw rekening, tenzij het de schuld is van de tegenpartij of je een all-risk verzekering hebt. Het eigen risico of het verliezen van je no-claim korting kan ook in jouw nadeel zijn.
  2. Anders wordt het, als je een ander vaker in jouw auto laat rijden, dan jij dat zelf doet. In dat geval wordt er wel van je verwacht dat je dat meldt bij je verzekeraar. In sommige gevallen kan dit leiden tot een verhoging van de premie. Bijvoorbeeld als het om je zoon gaat die nog geen 24 is.
  3. Het uitlenen van je auto kan ook voor schade zorgen waar je zelf voor opdraait. Bijvoorbeeld als die persoon met jouw auto tegen een paaltje rijdt. De verzekering betaalt de schade aan jouw auto dan alleen als je all-risk verzekerd bent. Bovendien kan er dan ook nog sprake zijn van een eigen risico. Is dat niet het geval zal je zelf moeten betalen.