auto leasen

Een auto leasen: waar let je dan op?

Ga je voor het eerst een auto leasen, of het nu zakelijk of privé is, gaat er een wereld voor je open. Het kan best lastig zijn bijvoorbeeld om vooraf een heel goed beeld te krijgen van hoeveel de auto je nu precies per maand gaat kosten, en of dit meer of minder is dan wanneer je een auto zou gaan kopen. Toch is het zaak om dit goed uit te zoeken, en vooraf een zo helder mogelijk beeld te krijgen van alle kosten waar je op moet gaan rekenen. Alleen zo kun je bepalen of leasen voor jou de beste keuze is, en welke auto’s goed binnen je budget vallen.

Wat kost het me nu echt per maand?

Het is soms nog best ingewikkeld om precies uit te rekenen wat een lease auto je per maand gaat kosten. Dat hangt namelijk van veel factoren af. Lease je de auto via je werkgever? Dan moet je goed uitzoeken welke kosten voor jouw rekening komen, en welke de baas betaalt. De bijtelling, daar ben je zelf doorgaans voor verantwoordelijk. Hoe hoog deze is hangt sterk af van het type auto. Hierbij geldt deels hoe groter en hoe duurder, des te hoger de bijtelling is. Maar een elektrische auto leasen, ook al is de aanschafwaarde hoog, kan juist weer aantrekkelijker zijn, omdat de bijtelling op zuinige auto’s lager ligt.

Verdiep je hier dus goed in, en zorg dat je ook kosten voor wegenbelasting, verzekering en brandstof in je berekening meeneemt, tenzij je werkgever deze betaalt natuurlijk. Alleen zo kun je een goed beeld krijgen van de mogelijkheden die leasen je biedt. Wat je wilt voorkomen is dat je een auto uitzoekt die per maand, als je hem eenmaal in je bezit hebt, een stuk meer kost dan je dacht, en je eigenlijk kunt betalen.


Maak de juiste keuze

Wanneer je een auto gaat leasen, kun je je als een kind in een snoepwinkel voelen. Al die auto’s waar je uit kunt kiezen, voor maandbedragen waar je niet meteen van schrikt. En ja, leasen is in heel veel gevallen goedkoper, omdat je niet geconfronteerd wordt met de hoge aanschafkosten van een auto. Maar houd wel goed in gedachten dat de maandelijkse kosten echt iedere maand betaald moeten worden. Ga niet per se voor het allerduurste model, de hoogste kosten die je volgens je berekeningen kan betalen. Als het leven dan een klein beetje tegenzit, je wat onverwachte uitgaven hebt, kom je tenminste niet in de problemen. Kies je leaseauto dus vooral verstandig uit, met oog op vandaag, maar ook op de toekomst.