veranderen van zorgverzekeraar

Andere zorgverzekering? – Overstappen is echt niet eng

Vanaf half november worden de premies voor de zorgverzekering 2019 bekend gemaakt. Naar verwachting stijgt de premie voor de basisverzekering. Je kunt blijven zitten bij de huidige verzekeraar, maar het vergelijken van de premie voor de zorgverzekering is zeker aan te raden.

Hoe vind je de zorgverzekering die het beste aansluit op jouw wensen?

Jaarlijks stapt ongeveer 6 tot 8 procent van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. De meeste Nederlanders blijven dus trouw aan de huidige zorgverzekeraar. Niet omdat ze zo tevreden zijn over de service, de dekking en de hoogte van de premie, maar men is bang voor het onbekende. Het overstappen is echt niet eng. Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen.


De basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk

Alle verzekeraars bieden dezelfde zorgverzekering aan, namelijk de basisverzekering. Hierin is de meest noodzakelijke zorg verzekerd. Voor de kosten van de huisarts, ziekenhuis en medicijnen heb je aan de basisverzekering voldoende. Voor bijvoorbeeld fysiotherapie, de tandarts en alternatieve geneeswijzen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Bij een overstap naar een andere verzekeraar heb je dus recht op dezelfde vergoeding vanuit de basisverzekering. Eventueel heb je een beperktere keuzevrijheid voor wat ziekenhuizen betreft, maar dat maakt het grote verschil in premies weer goed. Bij spoedeisende hulp kun je altijd bij alle ziekenhuizen terecht.

Een andere zorgverzekering heeft geen invloed op jouw medische zorg

Het overstappen naar een andere zorgverzekering is eenvoudiger dan vaak wordt gedacht. Je hoeft jouw huisarts niet te informeren. Ook jouw medische behandelingen in het ziekenhuis lopen onveranderd door. Je kunt zelfs baat hebben bij het overstappen. Stel, je verwacht voor volgend jaar hoge tandartskosten of veel behandelingen bij de fysiotherapeut. De nieuwe zorgverzekering kun je zo goed mogelijk afstemmen op de kosten die je verwacht. Of moet jouw zoon of dochter een beugel in 2019? In de nieuwe zorgverzekering kun je de zorgverzekering vinden tegen een lage premie en de best mogelijke dekking van deze kosten.

De korting in de collectieve zorgverzekering valt tegen

De duurdere zorgverzekeraars bieden via werkgevers, gemeenten, vakbonden en ledenverenigingen collectieve zorgverzekeringen aan. Via het collectief heb je recht op maximaal 10 procent korting op de basisverzekering. Maar realiseer je wel dat ook met de korting de zorgverzekering nog steeds duur is in vergelijking met vergelijkbare polissen bij andere verzekeraars. Laat je niet blij maken met een korting op een te dure zorgverzekering.


Ook verzekerden die veel zorg nodig hebben kunnen overstappen

Niet alleen Nederlanders met jaarlijks weinig zorgkosten kunnen overstappen naar een goedkopere verzekeraar. Voor de basisverzekering word je altijd geaccepteerd. Voor de aanvullende zorgverzekering worden er in uitzonderingsgevallen vragen gesteld voordat je wordt geaccepteerd of gelden er op een andere manier beperkingen.

Vergelijk je zorgverzekering in ieder geval met het beste voorstel bij andere verzekeraars. Zo voorkom je dat je teveel betaalt.