WAT ZIJN GEZONDE VETTEN?
Hieronder vind je enkele visrecepten van Jane
Tunks, zij schrijft voor een van de fitnessblad waarvoor ik
werk.
Koolhydraten eiwitten, omega-3
Vis bevat geen koolhydraten, magere en complete eiwitten en
als er al vetten inzitten, zijn het de gezonde omega-3 vetten
die er voor zorgen dat het slechte cholesterolgehalte daalt
en het goede stijgt. Ik raad iedereen echt aan vaak vis te
eten!
Heilbotkebab
Neem 700 gram heilbot (voor
4 personen) en snijd dit in stukjes van 2 tot 3 centimeter.
Snij een courgette, een grote rode ui en 2 rode paprika’s
in ongeveer even grote stukjes. Doe deze stukjes afwisselend
op 4 vleespennen. Je kunt eventueel een marinade maken waarin
lime de belangrijkste smaakbron is, laat de spiesjes hier dan
een half uur in liggen zodat het goed intrekt. Nu hoef je ze
alleen nog maar te grillen of barbecuen tot ze gaar zijn.
Iedere
spies bevat:
334 calorieën
47
gram eiwitten
24 gram koolhydraten uit de groenten en marinade
en
5 gram gezonde vetten
Zalm met korstje van mierikswortel
Voor
degenen die liever zalm hebben het volgende recept. Neem vier
flinke stukken zalmfilet van ieder 175 gram (geen kinderachtige
porties van een ons, dan heb je na een uur weer honger). Verhit
de over voor op 190 graden en doe wat zout en peper op de vis.
Verkruimel een snee bruin brood of als je lui bent kun je ook
kant-en-klare broodkruimels kopen. Meng in een schaaltje 4
eetlepels mierikswortel, een eetlepel citroensap en twee eetlepels
olijfolie en voeg daar de broodkruimels aan toe. Leg de zalm
als de oven op temperatuur is in een bakschaal en smeer het
mierikswortelmengsel er op beide kanten op. Laat het zo twintig
minuten in de oven staan. Tot slot even (paar minuten) de temperatuur
nog verder opvoeren zodat je een goudkleurig korstje krijgt.
Zo’n zalmmoot is goed voor:
456 calorieën
38 gram
eiwitten
21 gram koolhydraten
23 gram gezonde vetten
Afvallen?
Als je af wilt vallen is het een
goed idee drie dagen laag in de koolhydraten te gaan en dan
een vierde dag die koolhydraten flink op te voeren. Op de drie
dagen dat je laag in de koolhydraten zit, mag je je vetinname
opvoeren, omdat je anders te laag in de calorieën komt
te zitten. Die dagen zijn dus ideaal geschikt voor deze recepten!
Eet ze.
© Harry
de Jonge
|