passen wij bij elkaar

Passen wij bij elkaar?

Als je iemand hebt ontmoet en het lijkt te klikken, hoe weet je dan of jullie op de lange duur goed bij elkaar passen. Waar moet je op letten?

Hoofd in de wolken

Als je iemand ontmoet waarmee het klikt, die je aantrekkelijk vindt en waar je verliefd op wordt, dan denk je misschien al snel dat die persoon de partner voor de rest van je leven is. Als je verliefd bent dan zie je de dingen niet echt helder.

Je idealiseert het beeld van de ander.. Sterker nog, jouw verliefde beeld van iemand hoeft niet helemaal of helemaal niet overeen te komen met de werkelijkheid.

De realiteit

Als de relatie zich verder ontwikkelt, daal je langzaam weer met beide benen in de reatiteit neer. Het verliefde gevoel ebt langzaam weg en je beseft misschien wel dat jullie helemaal niet zo goed bij elkaar passen als je dacht.

Wat heb je over het hoofd gezien?

Wensenlijstje

Vaak let je bij het kiezen van een partner op het uiterlijk, iemands opleidingsniveau, en het lijkt ook belangrijk om een beetje dezelfde toekomstplannen of -wensen te hebben, b.v. wel of geen kinderen, houden van reizen, enz.

Maar is dat in de praktijk wel genoeg als je samen je huis en je leven wilt gaan delen?

Factoren die belangrijk zijn voor het slagen van een relatie

Als bovenstaande wensen en ideeën kloppen en twee mensen willen het met elkaar proberen, dan zijn er nog een aantal eigenschappen van de beide persoonlijkheden die moeten matchen, of in ieder geval, niet te veel moeten verschillen.

1. sociale vaardigheden

Hoeveel behoefte heeft een persoon om met anderen om te gaan, uit te gaan of zijn leven te delen met derden (b.v. via de sociale media)? Als de ene persoon graag uit gaat en er een grote, maar vrij oppervlakkige kennissenkring op na houdt, terwijl de ander de voorkeur geeft een paar goede vrienden en graag tijd alleen doorbrengt, dan kan dat naar verloop van tijd gaan irriteren en problemen opleveren.

2. ambitie

En, wat als de ene persoon aan de weg timmert en vooruit wil, dingen wil bereiken en als de partner best tevreden is met zijn baantje en het allemaal wel prima vindt zoals het is? Dat gaat onherroepelijk ergernissen opleveren. De ambitieuze partner zal de ander lui gaan vinden en de ander zal zijn partner op den duur een vermoeiende streber gaan vinden.

3. behoefte aan ontwikkeling

Er zijn mensen die bijna alles interessant vinden en ook van alles willen volgen, de actualiteit, cultuur. Deze mensen willen op de hoogte blijven van nieuwe dingen, lezen veel, proberen nieuwigheden uit en willen altijd nieuwe dingen leren.

Andere mensen zijn tevreden met wat ze kennen en weten, ze eten graag dezelfde dingen, kijken dezelfde soort tv-programma’s, houden niet van lezen en leren enz. Als twee personen op dit gebied te veel verschillen, zal de ene persoon de ander op den duur saai vinden en de ander zal moe worden van de interesses van de andere partner.

4. empathie of altruisme

Hoe sociaal begaan is een persoon met zijn medemens en met zijn omgeving. Dit kan in de praktijk conflicten of problemen opleveren als de ene persoon zeer sociaal begaan is en zich naar de mening van de ander te veel inzet voor anderen, terwijl de ander vooral zijn eigen welvaart of welzijn nastreeft. Een praktijkvoorbeeld: de ene persoon is zet zich in voor een schoon milieu, de ander houdt ervan om rond te scheuren in klassieke auto’s.

5. avontuur en risico

De ene persoonlijkheid heeft meer behoefte aan avontuur dan de ander. Als de ene persoon droomt van het beklimmen van bergen, trektochten maken door de woestijn en houdt van diepzeeduiken, terwijl de ander liever in de zon een boek ligt te lezen, dan kan dat in de praktijk problemen opleveren. Zo ook iemands behoefte om risico’s te nemen. Of iemand nu graag risico’s neemt op financieel gebied of op sportief gebied.

In een relatie is het van belang dat die behoeften een beetje overeenkomen.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.