lichaamstaal

Voorbeelden van lichaamstaal

De taal waar geen woord aan te pas komt: lichaamstaal.

Uit iemands houding kan je veel opmaken. Of iemand zich op zijn gemak voelt bijvoorbeeld of juist ongemakkelijk is of verveeld.

Mensen gebruiken deze taal al eeuwen om iemand te laten merken of ze hem/haar wel of niet aantrekkelijk vinden. Uit onderzoek blijkt dat 70-90% van de communicatie non-verbaal is. En lichaamstaal is vaak een reflex en dat betekent dat het gemeend is en niet gelogen.

Hoewel het meeste gebruik van de lichaamstaal onbewust gebruikt wordt, kan je er voor een deel gebruik van maken als je weet hoe. De ene persoon is wat dit betreft meer een natuurtalent en een ander heeft eerst een lesje lichaamstaal voor het mogelijk is om iemands aandacht te trekken of juist niet.

Meer voordelen

Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld het aannemen van een rechte, zelfverzekerde houding ook het gevoel van zelfvertrouwen versterkt. Het gebruiken van lichaamstaal werkt dus twee kanten op: voor jezelf en naar de ander toe.

Maar let wel, met te veel of overdreven bedacht of opzettelijk gebruik van lichaamstaal, bereik je meestal het tegenovergestelde. Hou het dus subtiel.

Je oog laten vallen

Hoe meer oogcontact je krijgt met je ‘doelwit’, hoe beter. Begin met wat zijdelingse blikken, gevolgd door direct oogcontact. Zodra je blik beantwoord wordt, wend je je ogen af en glimlach je enigszins in jezelf. Dit is genoeg om te laten zien dat je geïnteresseerd bent. Ben je moedig genoeg kan je proberen vriendelijk naar de persoon te lachen.

Tekens van interesse

Over het algemeen geldt dat de voeten wijzen in de richting waar de persoon naartoe wil en dat het lichaam zich buigt in de richting van zijn of haar interesse.

Om te weten of iemand in jou geïnteresseerd is, let je dus op iemands houding. Kijkt die persoon je aan, is zijn lichaam naar jou toegedraaid, wijzen zijn voeten in jouw richting, is zijn lach echt? Dat zijn goede tekens. Let ook even op iemands neusvleugels. Als iemand zijn neusvleugels openspreid, is dat een teken dat iemand geïnteresseerd is.

Geen interesse

Kijkt iemand naar je en ben je niet geïnteresseerd, kijk dan weg en kijk niet nog eens. Wil je tijdens een gesprek laten merken dat je niet geïnteresseerd bent, kijk dan af en toe naar het plafond en in het rond. Dit toont duidelijk een gebrek aan interesse.

Eerste indruk

Er wordt vaak de nadruk gelegd op de eerste indruk, en die is ook belangrijk. Als je in een restaurant of een andere gelegenheid bent, dan wordt er heel erg gelet op wie er binnenkomt. Dus is dat hét moment om indruk te maken. Als je weet dat je er goed uitziet, voel je je ook beter en voel je je meer zelfverzekerd.

De handjes laten wapperen

Ook al heb je geen direct contact. Je handen kunnen krachtige boodschappen uitzenden. Er zijn verschillende manieren om iemand duidelijk te maken dat je hem/haar beter wilt leren kennen.

Als je handen open houdt dus niet in elkaar, verstopt in je zakken of in een vuist gebald, dan laat je zien dat je open staat voor iemand . Als je je handen gebruikt om objecten aan te raken zoals de rand van je glas, je haar, de mouw van je blouse en er langzaam langs beweegt, kan dit sensueel zijn (maar ook een beetje afgezaagd). Durf je het aan, raak dan degene die je leuk vindt zo veel mogelijk per ongeluk aan.

Friemelen, gapen, je handen stevig in je zakken houden, of druk bezig iets in je tas te zoeken, je bril schoonmaken, je handen gebald in vuisten houden zijn allemaal slechte tekenen: geen interesse. Ongeduldig tikkende, trommelende vingers zijn ook een teken om verder te kijken.

Houding

Je houding is één van de meest veelzeggende signalen. Een open houding, twee voeten op de grond, waarbij je je lichaam in de richting van de persoon draait waar je mee praat, of naar iemand toegebogen, toont duidelijk interesse. Je hoofd schuin houden, je benen kruisen en ontkruisen, je borst naar voren brengen, zijn signalen die je boodschap nog verduidelijken.

Iemand ontmoedigen

Wil je iemand juist liever ontmoedigen, kruis dan je armen voor je lichaam, hou een drankje hoog voor je, draai je lichaam van iemand af en ga op je tenen staan.

Nog een paar dingen:

  • De zaken gaan pas echt de goede kant op als je merkt dat jullie “onbewust” elkaars bewegingen overnemen of nadoen.
  • Laat iemand niet denken dat er meer de halen valt dan je van plan bent te geven, dit leidt alleen tot vervelende situaties.
  • Kettingroken, zwaar drinken, of je blik niet verder richten dan je bord met eten, halen niet het beste uit je naar voren.
  • Als je een poging hebt gedaan en iemand lijkt op geen enkele manier op je avances te reageren, blaas de zaak dan maar liever meteen af.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.