trouwen op locatie

Hoe kies je een locatie om te trouwen?

Hoera, jullie gaan trouwen! Trouwen is leuk en reden voor een feestje, maar voor het zover is, is er best veel te regelen. Zoveel, dat je misschien niet weet waar je mee moet beginnen. In elk geval is het kiezen van een trouwlocatie één van de eerste dingen die jullie te doen staan.

Waar wil je trouwen?

In Nederland mag je in elke gemeente trouwen, ook als je er zelf niet woont. Dus ook al woon je ergens in Groningen, dan mag je best trouwen in Rotterdam. De gemeenteraad van iedere gemeente bepaalt of en waar je buiten het gemeentehuis nog meer mag trouwen. Rotterdam is een voorbeeld van een gemeente waar je overal mag trouwen waar je wilt. Hiervoor moet je wel vooraf een ‘Verklaring trouwlocatie’ invullen, maar dan kan je wel de droomlocatie van je voorkeur kiezen.

Het kan ook zo zijn dat een gemeente maar één of een paar vaste plekken als trouwlocatie heeft aangewezen. Als je eenmaal hebt besloten in welke gemeente jullie willen trouwen, dan is het natuurlijk zaak om een datum en tijd vast te leggen.

Bijzondere locatie

In gemeenten als Rotterdam kan je voor een bijzondere locatie kiezen. Denk aan een kasteel, een schip, een landgoed, ergens aan het water of misschien wel bij jezelf of je ouder thuis in de tuin.

Door wie wil je getrouwd worden?

In Nederland kan je alleen voor de wet getrouwd worden door een bevoegd trouwambtenaar of BABS, een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Staat. Dit zijn ambtenaren die door de gemeente zijn benoemd om, vaak naast hun andere werk, huwelijken te sluiten. Deze trouwambtenaren zijn in dienst van de gemeente.

Als je je huwelijk wat persoonlijker wilt maken, dan kan je ook kiezen voor een Zelfstandig Trouwambtenaar. Dit zijn mensen die van huwelijken sluiten hun beroep hebben gemaakt. Dat betekent dat ze er meer tijd en aandacht aan besteden om van de huwelijksceremonie een persoonlijke gebeurtenis te maken. Zo komen ze bijvoorbeeld eerst een keer bij je thuis voor een gesprek aan de hand waarvan ze een toespraak in elkaar zetten. Hiervoor betaal je wel wat meer dan voor een trouwambtenaar van de gemeente.

Trouwen en feesten op één locatie

Bij trouwen in een gemeente als Rotterdam, waar je overal mag trouwen, heb je dus de mogelijkheid om je huwelijk, receptie en feest op één locatie te houden. Dat heeft een aantal voordelen. Het maakt de voorbereiding een stuk makkelijker omdat je maar met één partij te maken hebt. Bovendien hoeven gasten zich niet nog eens tussendoor te verplaatsen.

Dat is nog niet alles

Als je de locatie hebt bepaald en de trouwambtenaar hebt besproken hebt, dan ben je goed op weg maar nog niet klaar. Want ook de bruidskleding, bruidstaart, bruidsboeket, ringen, uitnodigingen, muziek, getuigen moeten ook nog geregeld worden….

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.