je relatie gezond houden

Een relatie in stand houden, daar moet je hard voor werken

Als je het geluk hebt om verliefd te worden en de liefde is ook nog eens wederzijds, dan betekent dat helaas niet vanzelfsprekend dat jullie dan heel lang en gelukkig samen verder zullen leven. Voor een langdurige relatie moeten beide partners moeite doen, je moet er hard voor werken. Wat is eigenlijk het geheim van een blijvend fijne relatie?

Het begint met lichamelijke aantrekkingskracht

Elkaar aantrekkelijk vinden is belangrijk. Aantrekkingskracht is meestal de reden dat jullie in eerste instantie op elkaar vallen of verliefd worden. Later in de relatie blijft het belangrijk. Seks helpt om een relatie gezond te houden. Gaat het op dit gebied niet goed, dan is dat vaak een teken dat er ook andere problemen of spanningen zijn. Het kan ook tot problemen leiden als de ene partner meer behoefte heeft aan lichamelijk contact dan de ander. Maar ook hier zijn oplossingen voor te bedenken. Zo kan je bijvoorbeeld allerlei seksspeeltjes en soorten vibrators kopen, zodat beide partners aan hun trekken komen.

Realistische verwachtingen van relaties en romantiek

Liefde is geen constant gevoel. In het begin als je verliefd bent, zijn je gevoelens hevig. Dat blijft niet zo. Je gevoelens veranderen en ontwikkelen zich constant. Er zullen zeker dagen zijn dat het er wat minder gezellig aan toe gaat. Er kunnen momenten zijn dat je je partner liever even helemaal niet wilt zien of minder behoefte hebt om aangeraakt te worden. Dat is allemaal normaal.

Als je te hooggespannen ideeën of onrealistische verwachtingen hebt. Dan kan dat betekenen dat de realiteit je tegenvalt of dat je het idee hebt dat je relatie niet goed is. De liefde is niet altijd mooi en romantisch maar kent ups en downs. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Communicatie en respect

Communicatie en respect zijn belangrijke factoren in een relatie. Er moet open gesproken kunnen worden over gevoelens. Het liefst over alles en zo vaak mogelijk, zelfs als dat pijnlijk of lastig is. Daarvoor moet je je partner kunnen vertrouwen en moet je respect voor elkaar hebben. Je moet erin geloven dat je partner het beste met je voor heeft.

Een relatie bestaat uit twee personen

Een relatie bestaat uit twee verschillende personen, dat klinkt als een open deur. Daarmee wordt bedoeld dat die twee personen elk hun eigen interesses hebben en hun eigen dingen doen. Een relatie is geen twee-eenheid. Het is ook niet gezond voor je relatie als één van de twee zich constant opoffert om de ander blij en gelukkig te maken.

Geef elkaar de ruimte

Wees niet bang om elkaar de ruimte te geven. Door een gebrek aan vertrouwen of zelfvertrouwen kan je bang zijn dat je partner je minder interessant gaat vinden of iemand anders tegenkomt als ze teveel vrijheid hebben. Hoe minder eigenwaarde en eigenliefde je hebt, hoe meer moeite je hiermee kan hebben. Toch doet het een relatie geen goed als jij en/of je partner niet zichzelf kunnen zijn en kunnen doen wat je wilt. Heb vertrouwen in je partner. En als iemand niet te vertrouwen is, dan kan je dat maar beter vroeger dan later achterkomen, toch?

Leer te vergeven

Ga er maar vanuit dat er er problemen en ruzies zullen zijn en dat je partner dingen zal doen die je niet leuk vindt of die je hem of haar kwalijk neemt. Dat is onvermijdelijk. Als jij degene bent die de ander gekwetst heeft, laat dan merken dat het je spijt en bied je excuses aan. Als je partner jou gekwetst heeft, heb dan geduld. Soms heeft iemand wat meer tijd nodig om te vergeven.

Vergeet de kleine dingen niet

Probeer bij elkaar betrokken te blijven en groei niet uit elkaar. Als er kinderen komen, lijken die vaak het allerbelangrijkste in een relaties. Het gezinsleven is vaak druk en de liefde voor elkaar raakt dan een beetje op de achtergrond. Probeer elkaar niet te vergeten. Neem af en toe een bloemetjes, zeg nog eens: ik hou van je, toon je affectie en doe eens een klusje voor de ander.

Stel regels op

Wil je je relatie in stand houden, dan kunnen regels daar soms bij helpen. In een relatie is niet alleen de liefde belangrijk, ook de alledaagse, huishoudelijk en praktische zaken zijn belangrijk. Je kan nog zoveel van iemand houden, maar als het huis een puinhoop is en er zijn geen schone kleren dan kan dat irritaties opleveren en is de romantiek ver te zoeken. Het kan helpen als daar duidelijkheid over bestaat. Verdeel de taken onderling zodat elke partner weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Je kan daarbij best rekening houden met voorkeuren en afkeuren. Als de één graag kookt bijvoorbeeld en de ander doet graag boodschappen dan is dat een prima verdeling.

Ook over geld en gemeenschappelijk bezig kan je prima regels opstellen die veel ergernissen kunnen besparen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.