Stappenplan bij het overlijden van een dierbare

Het overlijden van een dierbare is iets dat je niet dagelijks meemaakt. En, hoe triest het ook is, er moet direct een hoop geregeld worden. Juist omdat je er niet vaak mee te maken krijgt en je in je hoofd waarschijnlijk nog met hele andere dingen bezig bent, weet je misschien niet goed waar je moet beginnen. We zetten de belangrijkste zaken in dit stappenplan.

#1 Verklaring van overlijden

Zorg voor een verklaring van overlijden. Deze heb je nodig om allerlei zaken te regelen. Je krijgt zo’n verklaring van de huisarts of het ziekenhuis waar je dierbare is overleden.

#2 Aangifte van overlijden

Doe bij de gemeente waar de persoon is overleden aangifte van overlijden. De gemeente zal het overlijden vervolgens doorgeven aan officiële (financiële) instellingen. Je hebt hiervoor een verklaring van overlijden nodig. Zie punt #1. Je kan tegenwoordig ook digitaal aangifte doen. Je hebt daarvoor eHerkenning nodig, een systeem waarmee je je identificeert. Als je een begrafenisondernemer hebt ingeschakeld (zie punt #3), dan kan je dat ook door hen laten doen.


#3 Zoek uit of er een uitvaartverzekering is

Zeker als iemand plotseling overlijdt, is het niet altijd bekend of die persoon een uitvaartverzekering had. Weet je het wel, neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij waar de verzekering is afgesloten. Denk je dat iemand een uitvaartverzekering heeft, maar weet je niet waar, dan kan je digitaal een aanvraag doen om dit uit te zoeken op de website van het Verbond van verzekeraars: vanatotzekerheid.nl

Is er geen uitvaartverzekering dan zullen de nabestaanden de kosten van de uitvaart op zich moeten nemen. Zijn er geen nabestaanden, dan betaalt de gemeente de kosten van de uitvaart of begrafenis. De kosten kunnen later met een eventuele erfenis verrekend worden.

#4 Zoek contact met een begrafenisondernemer

Bij een uitvaart regelen, komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan de kist, bloemen, vervoer, rouwkaarten en de rouwdienst zelf. Een begrafenisondernemer kan je wat dat betreft veel zorg uit handen nemen. Veel begrafenisondernemers, zoals Ename uitvaartzorg, hebben hun eigen uitvaartcentra. Ze kunnen je daardoor bij elke stap in het uitvaartproces helpen.


#5 Is er een testament?

Ga na of de overledene een testament had. Weet je het niet, dan kan je het opzoeken via het Centrale Testamentenregister. In een testament kunnen namelijk ook de laatste wensen voor wat betreft de begrafenis of crematie van een overledene beschreven zijn.

#6 Verklaring van erfrecht

Je hebt een verklaring van erfrecht nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld bankrekeningen van de overledene. Als er geen testament is kunnen de nabestaanden een boedelvolmacht laten opstellen door de notaris. Ze kunnen dan o.a. de uitvaart betalen, de abonnementen en verzekeringen opzeggen, schulden afbetalen, spullen verkopen en zaken bij de belasting regelen.