Hoe werkt factoring precies?

Hoe lang moet jij wachten op de betalingen van je klanten? Als je té lang moet wachten totdat zij jouw facturen voldoen, komt mogelijk de continuïteit van je onderneming in het geding. Je kunt hierdoor zelf niet meer aan je financiële verplichtingen voldoen. Om dit op voorhand al te voorkomen, is het interessant om voor factoring te kiezen.

De vraag ‘wat is factoring?’ is een veelgestelde vraag door ondernemers. Veel ondernemers zijn namelijk op zoek naar mogelijkheden om de financiële basis op orde te hebben. De ervaring leert dat veel ondernemers dit middels factoring voor elkaar krijgen.

Wat is factoring?

Bij factoring spelen twee partijen een belangrijke rol. Ten eerste jijzelf en ten tweede het factoringbedrijf. Deze twee partijen werken op een simpele en doeltreffende manier met elkaar samen:


  • Jij maakt de facturen op voor het werk dat je geleverd hebt;
  • Je stuurt deze facturen naar het factoringbedrijf;
  • Het factoringbedrijf maakt het bedrag van de factu(u)r(en) over naar jouw bankrekening;
  • Het factoringbedrijf int het geld bij jouw klant(en).

Het factoring bedrijf fungeert dus als een tussenpartij. Het ontvangt een factuur van jou en betaalt deze vervolgens. De klant, waar jij het geld van zou moeten krijgen, betaalt vervolgens het geld aan het factoringbedrijf. Als je klant hier bijvoorbeeld 30 dagen over doet, moet het factoringbedrijf 30 dagen op de betaling wachten. Jij hebt het geld echter al binnen 24 uur of 48 uur binnen van het factoringbedrijf.

Waarom voor factoring kiezen?

Factoring is om meerdere redenen bijzonder interessant. Ten eerste is het prettig dat je met factoring weinig risico loopt. Mocht één van je klanten helemaal niet betalen, ligt de verantwoordelijk én het risico hiervan bij het factoringbedrijf. Je hebt zelf dus geen omkijken naar het innen van het geld.

Ten tweede is het erg prettig dat de openstaande facturen snel voldaan worden. Je hoeft bij de meeste factoring bedrijven slechts een of twee dagen op je geld te wachten. Doordat deze betaaltermijn zo kort is, komt de financiële continuïteit van je onderneming nooit in gevaar. Bijkomend voordeel is dat je netjes aan je financiële verplichtingen kunt voldoen.


Is factoring voor elk bedrijf geschikt?

In de basis is factoring voor elk bedrijf geschikt. Zo kun je als groter bedrijf voor mkb factoring kiezen, terwijl factoring ook voor zzp’ers interessant kan zijn. Onder aan de streep kan elk bedrijf en elke ondernemer van de voordelen van factoring profiteren!