energie besparen thuiswerkplek

Hoe verbruik je minder stroom in jouw thuiskantoor? 

Het is steeds meer gewoon om vanuit huis te werken. Of je nu vanuit als zzp’er werkt of in loondienst bent. Indien mogelijk, werkt een groot deel zowel thuis als op kantoor. Zeker sinds de coronacrisis. Dit heeft er ook voor gezorgd dat meer mensen een eigen kantoortje hebben gecreëerd thuis. Een werkplek aan de keukentafel is bij structureel thuiswerken immers geen optie meer. Maar dit betekent ook dat we meer stroom zijn gaan verbruiken thuis. 

Hoe meer je vanuit huis werkt, hoe meer apparaten er dagelijks worden gebruikt. Gelukkig hoeft dit geen enorm verschil te betekenen voor de hoogte van de energierekening. Mits je echter een aantal maatregelen treft. Maar hoe pak je dit aan? Hoe verbruik je minder stroom in jouw thuiskantoor? Met behulp van de volgende tips moet dit zeker lukken. 

Beperk het aantal apparaten 

Waarschijnlijk heb je door de jaren heen al heel wat apparaten verzameld. Als je vanuit huis werkt, is het natuurlijk prettig om over de juiste apparatuur te beschikken. Dit maakt het werk net wat makkelijker. Het is echter niet de bedoeling dat je onnodig veel stroom verbruikt. Kijk daarom kritisch naar het aantal apparaten dat je nu gebruikt. Wellicht zou je zelfs kunnen beperken door voor slimmere apparaten te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een hp all in one printer. Met deze printers kun je naast afdrukken ook scannen, kopiëren en soms zelfs faxen. Hierdoor heb je nog maar één apparaat nodig om hetzelfde te kunnen doen. 


Het is ook belangrijk om rekening te houden met de variabele kosten. Het gaat niet alleen om het aantal apparaten dat je gebruikt, maar ook om wat je daarvoor nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een handige alles-in-één printer hebt, is het ook van belang dat je ervoor zorgt dat er voldoende hp inkt aanwezig is. 

Kies voor een laptop 

Heb je momenteel nog een desktop computer staan? Dan is het een goed idee om deze in te ruilen voor een laptop. Wist je dat je hiermee tot maar liefst 90 procent stroom kunt besparen? Bovendien ben je zo ook veel flexibeler in je werk. Je kunt hem gemakkelijk mee naar kantoor nemen of nog even wat werk aan de keukentafel of zelfs op de bank verrichten. Misschien zelfs wanneer je met het openbaar vervoer reist. Zo ben je overal in staat om te werken én verbruik je ook nog eens veel minder stroom.

Betere isolatie 

Als je meer vanuit huis werkt, is de kans ook groot dat je vaker de verwarming aanzet. Wanneer je naar kantoor gaat, blijft deze immers vaak uit. Daarom is het goed om ook naar de isolatie van jouw thuiskantoor te kijken. Probeer zo gericht mogelijk te verwarmen. Zo voorkom je dat je onnodig energie verbruikt. Bovendien zorgt betere isolatie er ook voor dat je minder overlast ervaart van geluiden buitenaf.