schoonmaken in zorg

Het belang van schoonmaak in de zorg

Goede hygiëne is voor iedereen belangrijk. Dat geldt voor de persoonlijke hygiëne, maar ook voor de omgeving. In een ziekenhuis of zorginstelling is dit misschien nog wel belangrijker. Hier komen mensen met een kwetsbare gezondheid. Zij zijn erg vatbaar voor bacteriën en virussen. Als de omgeving niet hygiënisch genoeg is, zal dit grote gevolgen hebben voor hun gezondheid. Het is belangrijk dat patiënten en cliënten gewoon veilig kunnen komen. Voor schoonmaak in de zorg is dan ook extra aandacht nodig.  

Verspreiding van ziekteverwekkers voorkomen 


Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat een zorginstelling dat schoon lijkt, niet altijd schoon hoeft te zijn. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen dat de meeste ziekteverwekkers onzichtbaar zijn. Iemand hoest in zijn hand en pakt vervolgens de deurklink vast. Hoewel je het niet ziet, zal jouw hand deze bacteriën weer meenemen zodra jij de deur doorgaat. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar het kan zeer grote gevolgen hebben. 

Zeker in een ziekenhuis. Hier komen mensen die zeer kwetsbaar zijn. Elk virus, elke bacterie kan grote gevolgen hebben. Schoonmaak ziekenhuis is dan ook van essentieel belang. Dat niet alleen de zichtbare dingen worden verwijderd, maar dat ook het onzichtbare wordt aangepakt. Zo ziet het ziekenhuis er niet alleen schoon uit, maar is dat het ook.Wees je er ook van bewust dat goede hygiëne in het ziekenhuis nooit stopt. Je kunt geen genoegen nemen met één keer per dag een snelle schoonmaakronde. Er wordt hier dag in, dag uit gewerkt. Daarom is het belangrijk dat er altijd een schoonmaakploeg beschikbaar is. Niet alleen de medewerkers moeten denken aan hygiëne, ook bezoekers worden hier zo veel mogelijk op gewezen. Bijvoorbeeld doordat overal aanbevolen wordt om de handen te wassen bij binnenkomst en het verlaten van een ruimte. Dit zijn eenvoudige dingen die echt al verschil kunnen maken. Zo houden we het ziekenhuis een veilige plek. Voor iedereen. 

Veel vraag naar werknemers 


De afgelopen jaren is de zorgsector zwaar onder druk komen te staan. Mede tijdens de pandemie werd heel goed duidelijk dat we met een flink personeelstekort kampen. Het ging zelfs zo ver dat belangrijke zorg geweigerd en uitgesteld moest worden. Niet alleen was er een zwaar tekort aan zorgmedewerkers, ook was er veel vraag naar schoonmakers binnen de zorgsector. 


Het moge duidelijk zijn dat er van deze schoonmakers veel meer wordt gevraagd dan van huishoudelijke hulp in particuliere woningen. Natuurlijk is hygiëne op elke plek belangrijk, maar in de zorg nog wel een tikkeltje meer. Hygiëne in ziekenhuizen en andere zorginstellingen lijkt zo vanzelfsprekend, maar besef goed dat er dagelijks meerdere ploegen actief bezig zijn om alles netjes te houden. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit betekent ook dat er mogelijk nieuwe kansen liggen op de arbeidsmarkt. Als jij je laat opleiden tot schoonmaker in de zorg, zal er genoeg werk zijn.