zakelijke lening

Het belang van goed geïnformeerd zijn over zakelijke leningen

Het is je misschien wel bekend dat je als ondernemer een zakelijke financiering aan kunt vragen als je geld nodig hebt voor je bedrijf. Omdat steeds meer ondernemers hier de laatste jaren gebruik van maken, overweeg je zelf misschien ook wel een financiering voor je bedrijf aan te vragen. Als je niet precies weet hoe een zakelijke lening in zijn werk gaat, raden wij je aan je hier eerst in te verdiepen. Helaas nemen veel ondernemers hier niet de tijd voor. Zonde, want dit kan ervoor zorgen dat je in de (financiële) problemen komt. Daarom vertellen wij je hier waarom het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn over zakelijke leningen.

Je gaat een schuld aan

Vraag je een zakelijke lening aan? Dan gebruik je geld van een ander voor je bedrijf. Dit betekent dat je een schuld aangaat, want je moet de lening aflossen. Je betaalt iedere maand een deel van de lening terug. Als je dit netjes doet, is de zakelijke lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost. Hoeveel je per maand terug moet betalen, hangt af van een aantal factoren. De hoogte van het bedrag speet hier een rol in, maar dat geldt ook voor de gekozen looptijd.

Om te voorkomen dat je niet aan de betalingsverplichting kunt voldoen, bereken je eerst of je de lasten van een zakelijk lening kunt dragen voordat je deze financiering aanvraagt. Op de site van een geldverstrekker vind je vaak een handige tool waarmee je snel kunt berekenen hoeveel een zakelijke lening je precies kost. Wordt het lastig om de lasten te dragen? Vraag jezelf dan af of het slim is om een zakelijke lening aan te vragen. Je kunt eventueel ook overwegen om een lager bedrag te lenen, want je maandlasten vallen hierdoor lager uit.

Je betaalt rente over geleend geld

Wie een zakelijke lening aanvraagt, betaalt onderaan de streep altijd meer terug dan hij leent. Dit komt doordat geldverstrekkers rente over een zakelijke lening berekenen. Doordat je iedere maand rente betaalt, vallen de maandlasten hoger uit. Sommige ondernemers denken dat rente bepaald wordt door de rentestand die op dat moment geldt. Geldverstrekkers kijken hier inderdaad naar, maar dit is zeker niet het enige wat meespeelt. Het risicoprofiel van je bedrijf is namelijk ook van invloed op de hoogte van de rente. Hoe beter je bedrijf er financieel voorstaat, des te lager de rente die een geldverstrekker over een zakelijke lening berekent.


Verschillende soorten zakelijke financieringen

Heb je geld nodig om een eenmalige grote uitgave of een langlopende investering in je bedrijf te financieren? Dan biedt een zakelijke lening uitkomst. Doordat een geldverstrekker het bedrag in één keer overmaakt naar je zakelijke rekening, kun je het geld vrijwel direct gebruiken. Vandaar dat je zo’n lening onder meer kunt gebruiken om een bedrijfspand te financieren. Toch is het voor sommige ondernemers interessanter om hier een zakelijke hypotheek voor af te sluiten.

Naast een zakelijke lening en zakelijke hypotheek kunnen bedrijven ook nog voor zakelijk krediet kiezen. Deze financieringsvorm is vooral geschikt als je geld nodig hebt om dagelijks uitgaven voor je bedrijf te betalen of een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Een geldverstrekker maakt het geld niet naar je over, maar zet het klaar op een speciale rekening. Doordat jij hier zelf bij kunt, kun je geld opnemen als je het nodig hebt.