haal geld uit je huis

Haal geld uit je huis

Soms heb je geld nodig. Voor onderhoud, om je huis energiezuiniger te maken of een verbouwing. Of gewoon omdat je iets wilt kopen. Een mogelijkheid is dan om dat geld uit je huis te halen.

Geld nodig?

Dan is het makkelijk om je hypotheek te verhogen. Het makkelijkste doe je dat door je hypotheek hoger te laten inschrijven bij het afsluiten er van. Je laat, in overleg met je bank natuurlijk, de notaris dan een hoger bedrag inschrijven in het hypotheekregister dan je daadwerkelijk in handen krijgt. Handig. Heb je dan tussentijds geld nodig, dan kun je dit via je geldgever opnemen, zonder dat je opnieuw naar de notaris moet om een nieuwe hypotheekakte te laten passeren of de oude te laten aanpassen. Met een hogere inschrijving bespaar je notariskosten en heb je een appeltje voor de dorst. Als je extra geld wilt opnemen kijkt de bank natuurlijk wel naar je inkomen. Om te zien of je de extra lasten wel kunt dragen. En naar het huis dat als onderpand dient. Want meer dan de executiewaarde zal de bank niet uitlenen.

Aftrekbaar

Als je het extra geld gaat gebruiken voor onderhoud of verbouwing van je huis, is de rente over de extra opname gewoon aftrekbaar. In de meeste andere gevallen niet. Overleg vooraf even met je adviseur als je niet zeker weet of de verhoging van de hypotheek aftrekbaar is.


Tweede hypotheek

Als je niet aan een hogere inschrijving hebt gedacht, is er niets aan de hand. Heb je extra geld nodig, dan kun je een tweede hypotheek nemen. Dat hoeft niet bij je huidige geldverstrekker te zijn. Maar het ligt wel voor de hand om het bij dezelfde bank te doen. Want banken zijn niet happig op het verstrekken van een tweede hypotheek, als de eerste bij een andere bank loopt. Na veel vijven en zessen lukt het meestal wel, maar dan tegen een hogere rente. En je moet weer verplicht langs de notaris, wat extra kosten met zich meebrengt. Een dure optie dus, maar nog altijd goedkoper dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, omdat de rente daarop hoger is. Voor de aftrekbaarheid van de rente op een tweede hypotheek geldt hetzelfde als voor een hogere inschrijving. Alleen als de tweede hypotheek wordt gebruikt voor onderhoud aan of verbouwing van de eigen woning (het huis waarin je daadwerkelijk woont), is de rente aftrekbaar, anders niet. Je kunt een tweede hypotheek dus best gebruiken om er een auto van te kopen of om mee te gaan beleggen maar dan is de rente daarover niet aftrekbaar.

Je hypotheek oversluiten

Als je extra geld nodig hebt, kun je ook besluiten om je hypotheek over te sluiten. Dat doe je door je huidige hypotheek helemaal af te lossen en meteen een hele nieuwe hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je een andere hypotheekvorm wenst of omdat je nu een hele hoge rente betaalt.

Uiteraard komen er dan weer kosten bij kijken. Je huis moet worden getaxeerd, de notaris stuurt zijn nota voor het aflossen, doorhalen en vestigen van de nieuwe hypotheek. En je betaalt weer afsluitkosten aan de bank, die ook nog eens met een boeterente aan komt zetten. Ook de hypotheekadviseur zal je een nota sturen. Een dure grap dus, die in de meeste gevallen niet voordelig zal zijn. Laat daarom van te voren uitrekenen of het zin heeft om je hypotheek tussentijds helemaal over te sluiten.