over 10 jaar met pensioen

Extra inkomen opbouwen als je over 10 jaar met pensioen gaat

Denk jij al wel eens na over je pensioen? Ook als je hier nog juist helemaal niet aan wilt denken, komt je pensioen toch dichterbij.

Bij de meeste mensen gaan hun inkomsten achteruit zodra ze met pensioen zijn. Is dat ook bij jou het geval? Dan kun je nu nog maatregelen treffen om straks met een gerust hart van je pensioen te kunnen gaan genieten.  

Dacht jij dat het al te laat is om nog iets extra’s te regelen voor je pensioen? Dat hoeft niet, want als je al iets ouder bent kun je beter inschatten wat je straks nodig hebt als je met pensioen bent. Hoe dichterbij de pensioenleeftijd komt, hoe beter het beeld van wat je daarna wilt gaan doen en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt te zijner tijd. Des te gemakkelijker wordt het nu om te zien of en in hoeverre je pensioen aangevuld moet worden.


Hieronder vind je meer informatie over verschillende oplossingen die op korte termijn interessant kunnen zijn.

Extra aflossen op lening of hypotheek

Meer geld overhouden betekent zorgen voor meer inkomsten, of je lasten verlagen. Extra aflossen op je hypotheek of andere schuld valt binnen de tweede categorie. Dat scheelt niet alleen in maandlasten als je met pensioen bent, het effect merk je nu ook al direct. Bovendien heb je minder kans op een restschuld als je je huis gaat verkopen. Bedenk wel dat er aan extra aflossen ook nadelen verbonden kunnen zijn. Je geld zit bijvoorbeeld in ‘bakstenen’ en je kunt het  niet meer voor andere dingen gebruiken.

Voor je pensioen beleggen

Heb je geld dat je een aantal jaar niet aan hoeft te spreken, dan is beleggen mogelijk iets voor je. Beleggen kan momenteel door de lage spaarrentes  meer opleveren dan sparen. Houd er wel rekening mee dat je geld ook minder waard kan worden. En dat beleggen geld kost. Wil je het risico spreiden? Een mixfonds  combineert beleggingen met verschillende risiconiveaus, zoals grondstoffen, obligaties en aandelen. De mix zorgt ervoor dat je minder risico loopt.


Lijfrente opbouwen voor je pensioen

Vaak hebben mensen voorafgaand aan hun pensioen het hoogste inkomen en betalen dus ook veel belasting. Een belastingvriendelijke optie is het sparen met een lijfrente. Het spaargeld mag je op het moment dat je het inlegt van de belasting aftrekken. De uitkeringen die je vervolgens krijgt nadat je met pensioen gegaan bent, kunnen tegen een veel lager tarief belast worden.  Hierdoor kun je misschien profiteren van het belastingverschil.

Geld vastzetten in een deposito

Heb je al wel eens gehoord van een deposito? Dit is een spaarrekening waarop je spaargeld vaststaat voor een afgesproken periode, tegen een vaste rente Dit levert in veel gevallen meer op dan een gewone spaarrekening.

 

– Artikel in samenwerking met Centraal Beheer –