Een woning in Turkije, met zon, zand, strand, en één van de beste keukens in de wereld, dat klinkt prachtig, maar let op dat je niet de mist in gaat bij de aankoop van een tweede woning.
Een huis kopen in Turkije doe je niet zomaar. Een aantal zaken en financiële aspecten rondom de aankoop van een woning zijn in Turkije anders geregeld dan in Nederland. Daarom zetten we wat tips op een rijtje, voor het kopen van een woning in Turkije.
Tips voor het kopen van een huis in Turkije
- Turkije doet het goed als vakantiebestemming maar je kan er ook zeer betaalbaar een woning kopen. Het is wel belangrijk om je goed te laten begeleiden bij de aankoop.
- Je kunt in Turkije een woning of perceel kopen zonder tussenkomst van een notaris. Het kopen via een notaris biedt je weinig zekerheid. De rol van een Turkse notaris is anders dan die van een Nederlandse notaris; zo zal een Turkse notaris de kadastrale gegevens niet nakijken, hij controleert niet of er nog schulden op het pand rusten, etc.
- Zelfs bij het kadaster krijg je weinig inzicht over de details van een woning/perceel; het zal niet voor het eerst zijn dat er een woning gekocht wordt in Turkije van iemand die niet meer de eigenaar is. Daarom is het aan te raden om een betrouwbaar advocatenkantoor in te schakelen om zo zelf de nodige onderzoeken te laten doen.
- In Turkije is het niet ongewoon dat een woning wordt geerfd en jarenlang onverdeeld in de familie blijft. Het is in zo’n geval misschien niet voldoende om met een enkele verkoper overeenstemming te bereiken… nog een reden om het eigendom door een advocaat te laten controleren.
- Omdat je in Turkije pas na gedegen onderzoek zeker kunt zeggen of je wel van de daadwerkelijke eigenaar een huis koopt, kun je beter geen voorschot betalen bij ondertekening van een overeenkomst. Laat je niet onder druk zetten. Er is in Turkije nog keus genoeg om een vakantiewoning te kopen.
- Je kunt niet overal zomaar kopen in Turkije. Sommige delen van het land zijn nog niet kadastraal ingedeeld, en dat betekent eenvoudigerwijs dat niemand hier eigenaar van kan worden! De meeste van deze gebieden bevinden zich in delen die door toeristen nog minder ontgonnen zijn, zoals het Oost-Turkije.
- De Wet op de Militiare Verboden Gebieden en de Veiligheidsgebieden is een wet die het kopen van onroerend goed door buitenlanders beperkt. De wet is ingesteld door het leger in Turkije en bedoeld om gebieden rondom militaire terreinen of andere strategische locaties te beschermen. Veel van deze veiligheidsgebieden liggen nabij kuststreken, en je zult dan toestemming moeten vragen om als buitenlander hier een woning te kopen. Dit wordt gelukkig in veel gevallen wel toegestaan.
Lees ook het algemeen advies voor het kopen en financieren van een huis kopen in het buitenland.
Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & Partners. Een jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.