een huis kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje, tips

Een plekje onder de Spaanse zon klinkt aantrekkelijk, maar er zijn een hoop valkuilen op de weg naar een tweede woning. Een huis kopen in Spanje doe je niet zomaar.

Een aantal zaken en financiële aspecten rondom de aankoop van een woning zijn in Spanje anders geregeld dan in Nederland. Daarom zetten we wat tips op een rijtje, voor het kopen van een woning in Spanje.

Een huis kopen in Spanje, tips:

  • Vraag aan de verkoper een kopie van de ‘escritura’, ofwel de notariële akte van eigendom, en laat deze verifiëren bij het ‘Registro Propiedad’. Controleer of de eigenaar van de grond ook de (enige) eigenaar van de gebouwen is.
  • Controleer goed of de woning en alle bijgebouwen een juiste (bouw)vergunning hebben. Het is verstandig om hierbij een lokale vertrouwenspersoon in te schakelen of zelfs een advocaat die de vergunningen kan controleren.
  • Heb je een goedkoop stuk grond gevonden vlakbij de zee? Let dan op! Spanje kent een zogenaamde ‘Kustwet’, die het verboden stelt om op bepaalde plaatsen aan de kust te bouwen.
  • Een bouwvergunning in Spanje heeft doorgaans maar een geldigheid van 8 maanden.
  • Vraag een betalingsbewijs dat alle schulden van de nutsbedrijven betaald zijn door de verkoper.
  • Vertrouw de notaris niet blindelings, de verantwoordelijkheden van de notaris zijn beperkter dan in Nederland en ook de onderzoeken en garanties zijn beperkter; het is dan ook gebruikelijk een advocaat in de arm te nemen die de verkoop begeleidt en een aantal zaken natrekt.
  • Zowel de koper als de verkopende partij kunnen in Spanje eenzijdig op de (ver)koop terugkomen, totdat de notariële akte getekend is. Degene die dat doet, is wel het voorschot kwijt dat vantevoren moet zijn gestort als schadevergoeding (doorgaans is dit 10% van het aankoopbedrag).
  • De notariële akte van eigendom (‘escritura’) wordt doorgaans 2 tot 3 maanden na het bereikte compris ondertekend. Je bent dan officieel eigenaar van het pand, maar deze akte moet eerst nog wel ingeschreven worden in het eigendomsregister (“Registro de Propiedad”). Doorgaans wordt dit door de notaris gedaan, maar let goed op, want als de inschrijving niet gedaan is, kunnen schuldeisers van de koper nog beslag leggen op het goed. Je kunt de inschrijving in het register daarom ook zelf doen of overlaten aan je advocaat.
  • Als je een woning hebt gekocht, dan krijg je garantie, want de verkoper staat tot 6 maanden na de verkoop borg voor eventuele gebreken die opduiken. Maar als je de woning van een buitenlander koopt die terug gaat naar zijn eigen land, dan is die garantie in praktijk niet zoveel waard; je kunt in dat geval misschien beter een stukje van de koopsom als garantie inhouden.

Lees ook het algemeen advies voor het kopen en financieren van een tweede huis in het buitenland.


Informatie over een tweede hypotheek

Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.